Sfaturi pentru reducerea consumului de caldura in sezonul rece

Sfaturi pentru reducerea consumului de caldura in sezonul rece

Detalii

Social links
Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Vizualizari
1226

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Pentru majoritatea romanilor fiecare iarna este asociata cu o temere. Este vorba despre facturile ce ating valori destul de mari, insa aceasta povara poate fi evitata daca se respecta cateva recomandari. Conform unor specialisti in domeniul instalatiilor – este vorba despre reprezentantii shop-einstal.ro – iata care sunt cele 5 metode pentru a reduce consumul de caldura pe timp de iarna.

1. Trecerea de la sistemul public de incalzire la solutii individuale
Valorile uriase ale facturilor pot fi reduse considerabil daca se face aceasta trecere. Ce-i drept, tot este nevoie de o investitie destul de consistenta, insa intr-o scurta perioada de timp aceasta este amortizata.

Cei racordati la sistemul public se plang adesea de facturi mult prea mari la incalzire, de faptul ca suporta pierderile de agent termic de pe retea ori ca avariile ii afecteaza in egala masura prin sistarea furnizarii caldurii si a apei calde pana la remediere. In asemenea situatii sunt avantajati cei care dispun de o centrala termica individuala.

De preferat – conform expertilor – sunt acele centrale termice cu termostat. Majoritatea modelelor de centrale de generatie noua au inclus un asemenea dispozitiv care permite ajustarea temperaturilor dupa preferintele utilizatorilor. Daca este vorba insa de un model de centrala care nu are inclus un asemenea echipament, termostatul poate fi achizitionat separat.

2. Achizitia unui termostat ambiental programabil
Utilitatea unui asemenea dispozitiv nu poate fi subliniata indeajuns. In special atunci cand se doreste optimizarea consumului de resurse fara ca nivelul de confort termic sa aiba de suferit, un asemenea dispozitiv se dovedeste alternativa ideala.

Dupa cum mentionam, exista disponibile pe piata si centrale termice cu termostat inclus. Este vorba insa despre un dispozitiv care nu permite o prea mare flexibilitate in ceea ce priveste stabilirea unui program specific de incalzire.

Termostatul ambiental programabil, pe de alta parte, ofera functii multiple si include programe ce pot fi personalizate in functie de preferintele utilizatorului. Exista modele care pot incalzi chiar individual doar anumite zone din locuinta, ceea ce contribuie enorm la economie si la facturi cu valori mai reduse.

3. Izolatia corespunzatoare a peretilor
Poate ca unii nu sunt constienti de acest aspect, insa o izolatie de calitate aduce un plus de confort alaturi de facturi mai reduse la incalzire. Atunci cand prin pereti nu se mai pierde o cantitate insemnata de caldura, cand transferul termic intre interior si exterior este minimizat, valorile achitate pentru plata agentului termic consumat scad.

Fie ca este vorba de izolatie exterioara a peretilor sau chiar si interioara, trebuie sa fie vorba despre materiale de calitate si lucrari executate de specialisti, tocmai pentru ca beneficiile sa fie maxime.

4. Schimbarea tamplariei la usi si ferestre
In aceeasi idee referitoare la pierderile de caldura, schimbarea tamplariei la usi si ferestre poate aduce de asemenea economie si un grad de confort sporit. De preferat este alegerea ferestrelor si usilor cu tamplarie din PVC si geam termopan.

5. Redu chiar si cu un singur grad Celsius valoarea temperaturii si vei simti diferenta la factura
Rationalizarea consumului este un alt aspect de avut in vedere. In multe locuinte proprietarii pastreaza temperatura la acelasi nivel peste tot, desi uneori nu este neaparat necesar.

Reluand ideea de la punctul 2 referitoare la achizitia unui termostat programabil, o modalitate de a economisi este si reducerea (chiar si cu un singur grad Celsius) a temperaturii in zona de incalzire. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul respectivului termostat, care poate mentine nivelul respectiv pornind centrala doar cand temperatura scade sub pragul stabilit drept limita.

Unele cercetari arata ca inclusiv pe timpul noptii corpul uman nu are nevoie neaparata de o temperatura de peste 20 grade Celsius. Prin urmare, pe timp de noapte sau in perioadele in care nu se afla nimeni in locuinta, nivelul temperaturii poate fi scazut, pentru optimizarea consumului.

Cu ajutorul acestor sfaturi, dar si cu dotarile mentionate (izolatie, tamplarie, centrala termica, termostat), oricine poate sa aiba parte de confortul termic dorit fara ca valoarea facturilor sa ajunga la cifre uriase. Iarna cu temperaturile ei scazute nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru nimeni – iata si de ce ar trebui urmate recomandarile celor de la shop-einstal.ro. Pentru mai multe informatii, dar si echipamente si instalatii care sporesc nivelul de confort intr-o locuinta, persoanele interesate pot accesa site-ul mentionat.