Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc. si suport clientului pentru o promovara de calitatea in mediul online si SEO
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

Sfaturi pentru debitarea corecta a lemnului

Sfaturi pentru debitarea corecta a lemnului

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 1 an si 1 saptamana
Vizualizari
443

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Lucrul cu lemnul poate fi un hobby costisitor dar și o ocupație care îți aduce multe satisfacții. Pentru a debita corect o bucată de lemn ai nevoie de o măcar câteva unelte și scule de bază. În plus, în acest proces, precizia este foarte importantă. Cu toții am auzit zicala „muncește mai inteligent, nu mai greu” așa că iată câteva sfaturi pentru o debitare corectă a lemnului pentru a face munca mai eficientă.

Ce presupune debitarea lemnului


Debitarea lemnului înseamnă prelucrarea lemnului brut și implică mai multe operații precum tăierea, modelarea și îmbinarea bucăților pentru a crea lucruri decorative sau piese de mobilier. Aceste operațiuni se fac atât la nivel industrial cât și manual, ca meserie sau hobby. În cel de-al doilea caz, fiecare operațiune se face în ritmul propriu. Debitarea lemnului, însă, nu este același lucru cu tâmplăria. De ce? Pentru că de multe ori, un tâmplar lucrează cu piese deja finisate și prelucrate în mare parte dar și pentru că realizează structuri de amploare. Să ne gândim la structura pentru acoperișul unei case, de exemplu.

Debitarea corectă a lemnului


Meșterii care lucrează lemn pot folosi atât mașinării precum o mașină de debitat lemn dar și unelte și metode clasice precum fierăstraie de mână, dălți, racletele și instrumente de măsurat de mână. Un profesionist știe că este nevoie de multă răbdare și concentrare, dar și de câteva cunoștințe de bază.

1. Trebuie să cunoști nivelul de umiditate al lemnului

Înainte de a debita o bucată de lemn, este foarte important să cunoști conținutul de umiditate pentru fiecare categorie în parte, mai ales dacă vrei să realizezi o piesă din două tipuri de lemn. Poți face asta folosind un aparat de măsurare a umidității. De ce este important? Dacă lemnul este prea uscat, produsul finit se poate umfla sau crăpa, iar dacă este prea umed, produsul final se poate contracta sau deforma.

2. Folosește fierăstrăul potrivit pentru fiecare tip de lucrare

Aproape fiecare componentă a unui proiect de prelucrare a lemnului începe cu tăierea materialelor și prelucrarea bucăților de lemn brute. Fie că este vorba de lemn de esență tare, cum ar fi stejarul, sau de lemn de esență moale, cum ar fi pinul, materialul lemnos are nevoie de tăiere pentru a începe să prindă forma dorită.

Există mai multe tipuri de fierăstraie, în funcție forma și dimensiunea lor, fiind folosite pentru diferite sarcini și tipuri de tăiere:

  • Fierăstrău circular - pentru a tăia bucăți grosiere;
  • Fierăstrău circular cu masă - produc tăieturi care nu sunt ușor de realizat cu alte tipuri de fierăstrău;
  • Fierăstrău staționar unghiular - poate tăiau din orice unghi;
  • Fierăstrău pendular - pentru tăieturi de mai mare precizie;
  • Fierăstrău cu bandă - folosit pentru a tăia în adâncime;
  • Fierăstrău sabie - folosit în special pentru a scurta și îndepărta capete nedorite de lemn;
  • Fierăstrăul manual.

3. Șlefuirea se face în etape

Șlefuirea se face în funcție de fibra lemnului. Pentru a îndepărta zgârieturile și asperitățile adânci, dar și pentru a îndepărta grosul, folosește mai întâi un șlefuitor cu lama în unghiul de 45º. Se finisează cu o hârtie abrazivă cu o granulație grosieră apoi se trece la o granulație mai fină pentru a elimina toate asperitățile transversale. Șlefuirea manuală a lemnului poate părea o corvoadă, dar dacă folosești unelte speciale și la final hârtie de șlefuit de înaltă calitate, veți obține rezultate excelente. Nu uita că această foiță abrazivă poate ajunge în locuri în care șlefuitoarele electrice nu pot. Important este să aplici aceeași presiune constant.

4. Măsoară cu precizie, folosind elemente precum un echer sau un teu

Poți găsi aceste instrumente atât în magazinele speciale bricolaj, cât și în magazinele cu de materiale de artă. Te vor ajuta să măsori cu precizie unghiurile și planurile de tăiere. Știi ce spune croitorul, nu? Măsoară de 10 ori și taie o dată.

5. Asigură-te constant că lamele aparatelor și ustensilelor folosite sunt ascuțite

Dacă lama nu este ascuțită, tăietura nu va fi una curată. Aparatele vor sfârși prin a sfâșia fibrele de lemn, rezultând un aspect pufos, neuniform și neprofesionist. De aceea ar fi indicat să ții în atelierul tău și un polizor sau șlefuitor cu bandă.

Așadar, pentru a executa o debitare corectă a lemnului, ai nevoie de mai multe tipuri de instrumente care să te ajute în procesele de tăiere și șlefuire. Pe lângă asta, ideal ar fi să cunoști foarte bine lemnul cu care lucrezi.

Sursă foto: freepik.com

Filtre

Categorie articol: Mesterul casei