Ornamente pentru gradina

Ornamente pentru gradina

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 2 saptamani
Vizualizari
5168

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Multe si diverse sunt in ziua de azi elementele decorative ce putem sa le folosim ca sa dam un aspect personal gradinii noastre. Paravane, foisoare, felinare, lampi de piatra, mese si scaune de lemn tropical, fantani cu apa curgatoare, bazine, carari, zone ornate cu pietricele si plante, micute denivelari artificiale, gratare, sculpturi etc. Dintre toate elementele ce se pot folosi in decorarea gradinii, deoarece sunt destul de des folosite, putem aminti urmatoarele:

Paravanele de gradina

Sunt bucati de lemn, care aranjate vertical, ne ajuta sa mascam zonele mai putin agradabile din gradina noastra, dar de asemenea ne ofera o suprafata potrivita pentru dezvoltarea plantelor agatatoare.
Paravanele se pot transforma cu ajutorul plantelor agatatoare intr-un timp relativ scurt, intr-un frumos "zid" verde, care ne poate proteja de razele solare in calduroasele si insoritele zile de vara si chiar pot fi o bariera impotriva privirilor curioase din exterior. In ziua de azi putem gasi in comert si paravane din materiale sintetice, cum ar fi rasini si plastice.

Foisoare de gradina

Foisoarele sunt cadre folosite pentru sustinerea plantelor. De obicei sunt cativa stalpi de lemn, pe care se pune un spalier ca acoperis, acoperite ca si paravanele, cu plante agatatoare. Acestea ne ofera zone umbroase si racoroase in verile toride si un aspect placut gradinii noastre.

Amenajarea gradinii cu pietricele si plante

Folosirea combinatiei pietricelelor cu platele, este o posibilítate interesanta si destul de des folosita. Aceasta combinatie rupe monotonía gradinii noastre. Trebuie sa ne folosim imaginatia, iar prin crearea de mici dealuri de pamant acoperite cu pietre si plante, gradina va avea un aspect deosebit si personal.

Sculpturile pentru gradina

Trebuie sa fim foarte atenti cand ne decidem sa ornam gradina cu una sau mai multe sculpturi. O sculptura, o cascada sau o fantana decorativa (bazin decorativ) va atrage privirile tuturor celor care ne vor vizita gradina.
De aceea trebuie sa alegem foarte bine locul si tipul de ornament folosit. De exemplu intr-o gradina de tip clasic, nu este indicat sa punem un ornament avangardist. Trebuie sa existe o armonie intre gradina si ornamente.

Gratarele pentru gradina

Gratarul este un element de baza, intalnit in aproape toate gradinile. Acesta poate sa fie portabil, prefabricat sau construit (din caramizi, boltari etc).

Pentru instalarea gratarului intr-o gradina trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte:

1 - locul si suprafata pe care urmeaza sa fie pus, deoarece stim prea bine ca e inevitabila stropirea si patarea locului cu grasime care s-ar putea sa nu se mai poata curata (de exeplu lemn sau dale).
2 – trebuie sa tinem cont ca gratarul degaja multa caldura, asa ca ar trebui sa nu il punem langa vegetatie, pentru a evita orice incident neplacut (daca vegetatia este verde se poate distruge din cauza caldurii, iar daca este uscata, poate lua foc de la o scanteie si poate duce la daune neasteptate).
3 – in ultimul rand, trebuie sa fim atenti, in ce parte merge fumul cand facem gratare si la ce distanta este situat gratarul de casa, deoarece dupa o zi placuta petrecuta cu prietenii in gradina, am putea avea o mare dezamagire cand intram in casa si aceasta miroase a fum si ne va fi greu sa o aerisim.

Filtre

Categorie articol: Amenajari, Mesterul casei