Montajul unui perete despărțitor din gips-carton: 3 aspecte

Montajul unui perete despărțitor din gips-carton: 3 aspecte

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 4 zile si 11 ore
Vizualizari
43

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Pereții despărțitori din gips-carton pot fi realizați în regie proprie, dacă respecți cu atenție anumite aspecte și pașii de lucru. Un astfel de proiect nu este greu de pus în practică și timpul de execuție este mai mic, spre deosebire de un perete din zidărie. Iată principalele 3 elemente de care trebuie să ții cont pentru o lucrare durabilă și eficientă.

1. Produse speciale de montaj


Când faci lista cu materiale și produse de montaj necesare pentru proiectul tău, nu uita de dibluri și șuruburi rigips. Acestea sunt speciale pentru gips-carton și asigură o fixare corectă și sigură. Nu sunt recomandate filetele universale sau destinate altor suprafețe, pentru că plăcile pot crăpa. Dacă montezi peretele despărțitor pe profile metalice, poți opta pentru șuruburi autoforante groase și scurte. De asemenea, este indicat să folosești un cap limitator pentru mașina de înșurubat, pentru a nu risca perforarea greșită a plăcii.

2. Structura metalică


Pereții despărțitori din gips-carton pot fi montați pe un cadru de lemn, însă cel mai adesea se fixează pe o structură din profile metalice. Distanța dintre acestea trebuie să fie de cel mult 60 de centimetri. Atenție unde cade placa de gips carton. Înainte de a începe lucrul propriu-zis, măsoară și trasează reperele pentru cadrul din metal. Ține cont că este necesar un chenar cu profile perimetrale. În cazul în care vrei să instalezi o ușă, ia în calcul de la bun început golul de acces.

Măsoară cu atenție înainte de a debita profilele metalice cu o foarfecă pentru tablă sau cu un polizor unghiular. Acestea trebuie să fie cu 5-10 milimetri mai mici decât distanța dintre podea și tavan. Dacă suprafețele nu sunt drepte, vei avea rezultate diferite la măsurători dintr-o parte în alta a încăperii. Totodată, înainte de a fixa profilele cu șuruburi, asigură-te că poziția lor este verticală, cu ajutorul unei nivele cu bulă. Pentru trasarea reperelor te poți folosi de o nivelă laser.

3. Izolarea pereților despărțitori din gips-carton


Unul dintre avantajele majore ale pereților despărțitori din gips-carton față de cei clasici din BCA sau cărămidă este posibilitatea de a adăuga un strat de izolație, fără a mări grosimea zidului. În interiorul cadrului metalic, după montarea unei fețe a peretelui cu plăci de rigips, pune vata minerală de sticlă. Aceasta are proprietăți excelente de termo și fonoizolare. În același timp, greutatea sa este redusă și nu încarcă structura.

Montează plăcile de gips carton pe cealaltă față a peretelui despărțitor cu șuruburile autoforante. Capetele acestora trebuie acoperite cu chit de rosturi. Îmbinările, de asemenea, trebuie acoperite cu bandă de armare și chit. După uscare, mai adaugă un strat. Suprafața peretelui poate fi gletuită sau direct șlefuită și vopsită, în funcție de ce efect vrei să obții.

Dacă ai în plan să construiești pereți despărțitori de gips carton în regie proprie, ține cont de sfaturile din acest articol și acordă o atenție deosebită fiecărei etape din proiect. Achiziționează produse potrivite pentru rigips și respectă pașii de manevrare, pregătire a materialelor, montare sau utilizare indicați de producător, dacă este cazul.

Sursă foto: shutterstock.com

Filtre

Categorie articol: Amenajari