Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Dinamica pietei locurilor de munca in contextul pandemiei I 2020

Dinamica pietei locurilor de munca in contextul pandemiei I 2020

Detalii

Categorie
Stiri constructii
Modificat
acum 3 ani si 5 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
952

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Anul 2020 a reprezentat un moment de cotitura pe piata locurilor de munca, pentru ca pandemia de COVID-19 a dus la schimbari dramatice in activitatea firmelor din intreaga lume, a determinat restrangerea unor activitati, concedieri ample, reconversii profesionale si, mai ales, trecerea masiva la lucrul in mediul online. In acest context complicat, dinamica pietei locurilor de munca prezinta cateva caracteristici importante, pe care le poti afla in continuare.

Munca s-a mutat in online

Masurile de distantare sociala si introducerea starii de urgenta din cauza pandemiei au determinat multe companii sa mute activitatea angajatilor de la sediile firmelor acasa. Cladirile de birouri s-au golit iar cei mai multi oameni au continuat sa lucreze de la domiciliu, remote, cu ajutorul platformelor de comunicare online. De aceea, au aparut probleme noi, legate de normarea muncii si de securitatea transmisiilor de date prin intermediul aplicatiilor online. De asemenea, eliminarea interactiunii directe cu clientii, colaboratorii sau furnizorii a dus la reducerea posturilor si la restrangerea activitatii unor angajati, la somaj tehnic sau chiar la incetarea contractului de munca.

A scazut dramatic cererea de forta de munca

Din cauza inchiderii teatrelor si a cinematografelor, a magazinelor din malluri, a restaurantelor și a multor altor locuri unde lucrau sute de mii de oamenii, a scazut dramatic cererea de forta de munca in Romania si, in acelasi timp, a crescut numarul somerilor si a persoanelor neocupate. Printre domeniile cele mai afectate de criza sanitara se numara industria de evenimente, HORECA si sectorul turistic. Companiile din aceste sectoare economice au redus aproape total activitatea si au trimis in somaj tehnic sau chiar au incetat contractele de munca pentru aproape o treime dintre angajati.

Dependenta de evolutia economica globala, industria textila a fost si ea afectata serios. Marii retaileri internationali au resimtit din plin criza si au ramas cu stocuri uriase de haine nevandute. In Romania, cei peste 1.400 de producatori de textile, care au peste 35.000 de angajati, asteapta reluarea consumului de fashion si fast fashion la nivel global.

Domeniul constructiilor s-a repozitionat

Perioada de la inceputul anului pana in prezent a marcat o evolutie ezitanta a domeniului constructiilor. Multe investitii publice si proiecte imobiliare care trebuiau sa fie demarate in 2020 au fost amanate cel putin pana la inceputul anului viitor. Din acest motiv, pentru prima data in ultimii 4 ani, s-a redus activitatea de recrutare de muncitori asiatici in constructii, pe de-o parte din cauza restrictiilor de calatorie, pe de alta parte ca efect al reducerii volumului de activitate pe santiere.

Totusi, pentru ca santierele n-au sistat lucrul, se vorbeste despre scaderi de doar 10-12% a cifrei de afaceri pentru firmele din domeniu. Au continuat sa functioneze santierele demarate, constructiile medicale, cele de infrastructura si utilitati, santierele de case si vile pentru persoane fizice si cele finantate de stat pentru lucrari de mare infrastructura. Se poate spune, asadar, ca domeniul constructiilor va fi afectat tangential de recesiunea cauzata de criza sanitara, dar, va inregistra contractii ale activitatii pe termen scurt, mai ales in anotimpul rece. Totusi, marea problema in domeniul constructiilor ramane recrutarea, instruirea si pastrarea fortei de munca supercalificate, iar testul acestei perioade va fi unul dur pentru angajatorii din sectorul constructii.

Sectorul privat, mai afectat decat cel de stat

Estimarile specialistilor in resurse umane arata ca din cei aproximativ 4 milioane de romani care mun­cesc în mediul privat, peste 1,3 milioane lucreaza in domenii care se confrunta cu o contractie semnificativa a activitatii. In schimb, numarul angajatilor bugetari a crescut, mai ales pe fondul suplimentarii personalului din sectorul medical (spitale, clinici, directii de sanatate publica). Au aparut dezechilibre din punct de vedere al salarizarii, pentru ca forta de munca din privat a suportat costul crizei, prin reducerea salariilor si modificarea programului de lucru, sau chiar prin pierderea locului de munca.

Oricare ar fi dinamica pietei locurilor de munca in contextul pandemiei, 2020 trebuie sa fie anul solidaritatii intre diferite categorii sociale, profesii si generatii. La nivel de angajatori, trebuie sa fie un moment al realismului si al deciziilor cu impact pe termen lung.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-sqomn

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc. si suport clientului pentru o promovara de calitatea in mediul online si SEO
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/