Despre renovări eficiente - Cum pot clădirile să fie mai eficiente din punct de vedere energetic?

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 9 luni si 1 saptamana
Vizualizari
299

Voteaza & Distribuie

Prezentare

În prezent, există tot mai mulți constructori de clădiri, blocuri, case sau vile, care prezintă modalități de construcție eficiente din punct de vedere energetic. Se dorește modernizarea clădirilor vechi, renovarea caselor pentru a avea un consum de energie cât mai mic.

Cum afectează locuința mediul înconjurător? Locuința poate avea un impact asupra mediului, prin energia suplimentară de încălzire și răcire, folosită de majoritatea oamenilor pentru a menține o atmosferă confortabilă în interior. Acest consum suplimentar de energie se va adăuga la emisiile de gaze cu efect de seră din mediul în care trăim. Reducerea gazelor cu efect de seră se poate realiza prin îmbunătățirea eficienței din punct de vedere energetic a locuințelor. Asta va ajuta mediul și de asemenea va reduce și facturile la energie.

Casele cele mai căutate de cumpărători sunt cele eficiente energetic. Oamenii care doresc să știe eficiența unei case, din acest punct de vedere, pot comanda un certificat energetic București realizat de un auditor energetic de gradul I sau II. Acest document are o durată de valabilitate de 10 ani.

Certificatul atestă performanța energetică a clădirii sau a casei, energia estimată, care se consumă pentru necesitățile privind utilizarea normală a imobilului. Asta înseamnă necesitățile de încălzire, consum de apă caldă, ventilare, răcire și iluminat.

În acest scop se realizează un audit energetic al clădirii de către o persoană fizică atestată (auditor energetic) de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Această persoană poate întocmi și raportul de audit energetic și certificatul de performanță energetică. Realizarea raportului de audit energetic ajută la:

 • Aflarea unor date referitoare la profilul consumului energetic al clădiri în acel moment
 • Identificarea oportunităților rentabile de economisire a energiei
 • Aflarea unor soluții de creștere a performanței energetice
 • Evaluarea eficienței economice a unor soluții și estimarea costurilor
 • Care este durata de recuperare a investiției în cazul de mai sus.

Cel mai mare consumator de energie este cu siguranță reprezentat de încălzirea și răcirea locuinței. La acestea se adaugă și încălzirea apei, iluminatul. Trebuie să amintim și de numărul de unități frigorifice, unele persoane au și frigider, congelator și ladă frigorifică.

O casă care nu este izolată corespunzător poate avea un impact nedorit asupra facturilor de energie, care vor fi mai ridicate. De asemenea, o casă neizolată contribuie și la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Alte aspecte de care se ține seama sunt: orientarea casei (în momentul construcției), ventilația, care reprezintă de asemenea factori ce pot afecta consumul de energie. Dacă o casă este orientată bine, permite soarelui să pătrundă în casă prin geamurile sale mari și este și bine izolată, va reduce consumul de energie. Ideea este ca în casă să fie cald iarna și răcoare vara.

De regulă, la anumite blocuri vechi, la apartamentele de la ultimul etaj, este foarte cald vara, iar în anotimpul rece sau iarna este frig și umezeală. Asta din păcate poate crește consumul de energie suplimentară, pentru a face o locuință confortabilă. În prezent, se dorește aplicarea unor regulamente privind realizarea locuințelor noi și renovarea celor vechi, în scopul ca aceste clădiri să fie mai eficiente din punct de vedere energetic.

Cum pot economisi oamenii? Se poate renova locuința, se pot înlocui frigiderele vechi care consumă mult, se pot schimba televizoarele cu altele mai eficiente, dar se pot face și alte înlocuiri pentru a reduce din costurile ridicate de energie. Există aparate cu tehnologie modernă prin care se pot economisi bani în costurile de energie.

Alte sfaturi utile pentru ca locuința să fie eficientă energetic:

 • Refacerea izolației pentru a opri pierderile de căldură
 • Oprirea standby-ului la anumite aparate poate reduce consumul de energie cu 10%
 • Verificarea ușilor, geamurilor și a altor elemente, în scopul de a nu avea pierderi de căldură
 • Este indicat ca toți pereții, tavanul și podelele să fie bine izolate
 • Înlăturarea vegetației care umbrește ferestrele și nu lasă soarele să pătrundă în camere
 • Folosirea unor ferestre mai mari spre sud care permit să intre mai multă lumină naturală în timpul zilei și a unor ferestre mai mici spre nord
 • Ferestrele pot avea protecție împotriva soarelui puternic, în lunile caniculare de vară.

Există numeroase materiale care ajută la controlul umidității și la o bună izolare în exteriorul casei. Unii oamenii folosesc o pompă de căldură în cazuri de condiții meteorologice extreme, mai ales în timpul iernii.
Românii care cumpără case țin cont de preț, de zona de amplasare, aspect, dar și de flexibilitate și spațiul oferit, care trebuie să se potrivească nevoilor lor. Foarte important este să ceară și certificatul de energetic al acesteia, pentru a ști cât de eficientă este clădirea din punct de vedere energetic, ce cantitate de energie se va consuma pentru încălzire, ventilație, iluminat și producerea de apă caldă.

O casă trebuie să fie proiectată inteligent, să fie eficientă din punct de vedere energetic. În prezent există multe case vechi, care sunt ineficiente energetic, ele consumă cantități mari de energie. Acestea ar trebui renovate, modernizate, pentru a respecta standardele de energie ale structurilor eficiente din acest punct de vedere.