De ce sa curatam cosurile de fum?

De ce sa curatam cosurile de fum?

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 2 luni
Vizualizari
2690

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Conform PTA1-2002, formularele B2 si C2 impun ca la VTP-ul aparatelor consumatoare de combustibil gazos sa fie consemnat in Formularul de autorizare a functionarii faptul ca "s-a efectuat curatire acosului de fum", fara de care nu poate fi acordata autorizatia de functionare.

In „Norme tehnice pentru exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale", aprobate cu Ordinul ministrului economiei si comertului nr. 58/2004 – publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004 la articolul 3.57

„Cu ocazia verificarii sau reviziei instalatiei de utilizare consumatorul este obligat sa faca dovada, in scris, privind curatirea si verificarea cosurilor de fum, efectuata de o firma specializata. Dovada trebuie sa fie emisa cu maximum 6 luni inainte de data verificarii".

De asemenea, in „Norme tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale", aprobate cu Ordinul ministrului economiei si comertului nr. 58/2004 – publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004 intalnimla art.13.13."

Aparatele consumatoare de gaze racordate la cos se pun in functiune numai dupa ce consumatorul prezinta dovada, nu mai veche de 30 zile, de verificarea si curatirea cosurilor de fum printr-o unitate abilitata."
Totodata in „Codul tehnic al sectorului gazelor naturale", aprobat cu Decizia presedintelui ANRGN nr. 616 din 10 iunie 2002 – publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 438 din 24 iunie 2002 conform art. 5.2 si 5.4 avem:
„52. instalatie de utilizare – ansamblul de conducte, aparate si accesorii montate in incinta unui consumator, inclusiv focarul si cosul de evacuare a gazelor de ardere, situate dupa statia/postul de masurare a debitului si reglare a presiunii, dupa caz.
54. instalatie interioara – partea din instalatia de utilizare din interiorul cladirii, intre robinetul de incendiu si aparatele de utilizare, inclusiv focarul si cosul de evacuare a gazelor de ardere."
Legea gazelor nr. 351 din 14 iulie 2004 – publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 679 din 28 iulie 2004 articolele:
„Art.3. – In sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
Alin. 30." instalatie de utilizare - ansamblul de conducte, aparate si accesorii, inclusiv focarul si cosul de evacuare a gazelor de ardere, situat dupa statia/postul de reglare a presiunii si masurare a debitului, dupa caz, cu exceptia aparatului de masurare a debitului, care face parte din sistemul de distributie;"

Si sunt prevazute si sanctiuni:

„Art. 109. – Constituie contraventii la normele privind desfasurarea activitatilor in sectorul gazelor natural urmatoarele fapte:
Alin 8. utilizarea de echipamente, instalatii si aparate care nu au efectuata verificarea tehnica in termen".

Deoarece cosul de evacuare a gazelor de ardere (cosul de fum) face parte integranta din instalatia de utilizare a gazelor naturale, curatarea lui trebuie efectuata de persoane care au cunostinte tehnice si au urmat niste cursuri de specializare in domeniu.
Prescriptia tehnica PT A 3-2003, „Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, omologarea, instalarea, utilizarea si verificarea tehnica periodica a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi", aprobata cu Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 366/2003 – publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 456 bis din 26 iunie 2003 face referire la

Art 5.1 ... instalatia de evacuare a gazelor de ardere (cosul) trebuie supusa verificarilor si lucrarilor de intretinere cel putin o data pe an;"

iar la pct.:

Art 5.2.13 ...Verificarea si curatarea cosurilor de fum se va efectua numai de personal autorizat, la intervale de maxim 1 an, folosind numai peria metalica."

Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 163 din 28 februarie 2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor – publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 216 din 29 martie 2007

„Art. 85 ...(3) Verificarea, repararea, izolarea termica si curatarea periodica a cosurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii".

„Art. 96 Inainte de inceperea sezonului rece se iau urmatoarele masuri de prevenire:

Controlul instalatiilor si al sistemelor de incalzire existente la operatorii economici, institutiile publice, locuintele si gospodariile populatiei, cum sunt surse de caldura, conducte, corpuri si elemente de incalzire, sobe, cosuri si canale de fum si inlaturarea defectiunilor constatate, asigurandu-se functionarea la parametrii normati."

Ca urmare, va aducem la cunostinta ca firma noastra este specializata pe servicii de coserit-hornarit si reabilitam cosuri de fum, curatire hote si siteme de ventilatie. Dotarea si procedurile de lucru sunt in conformitate cu noile tehnologii (camera de inspectie video, flexoneti reglabili, perii metalice si din poliamida pentru diametre intre 80-650 mm, tije filetate, sisteme de aspiratie, scari si schele, etc).

In urma fiecarei verificari si curatiri se elibereaza adeverinta prin care sa atesta starea tehnica si functionalitatea canalelor de evacuare gaze arse si viciate, cu scopul declarat de a le utiliza in vederea obtinerii de avize din partea distribuitorilor de utilitati sau in alte cazuri in care se solicita asemenea avize, cum ar fi punerea in functiune a unui receptor de catre o firma autorizata ISCIR, factura si chitanta precum si un CD cu sedinta foto inainte si dupa curatire, iar pe usitele de vizitare de la baza cosui de fum precum si al sistemelor de ventilare, se aplica un autocolant cu datele de identificare ale prestatorului, data interventiei si numerele de telefon de contact.

Filtre

Categorie articol: Diverse