Cum se depoziteaza produsele agricole?

Cum se depoziteaza produsele agricole?

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 2 saptamani si 1 zi
Vizualizari
1629

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Procesul de depozitare a produselor agricole este extrem de important. Orice greseala poate sa duca la pierderea intregii productii, fie prin putrefactie, fie prin aparitia insectelor sau chiar a soriceilor si sobolanilor. Astfel, pregatirea spatiilor de depozitare trebuie sa inceapa printr-o curatenie serioasa si sa continue prin dezinsectie si deratizare. Spatiul unde vor sta cerealele trebuie sa fie foarte curat si sa nu prezinte crapaturi in pardoseala sau pereti, deoarece aceste crapaturi pot fi locul perfect pentru insecte.

Cum se face curatenia?


Curatenia depozitelor se poate incepe prin eliminarea oricarui tip de murdarie, chiar si din colturile depozitului. Se pot folosi vergele metalice petru indepartarea in totalitate a mizeriei. Dupa curatenie, trebuie sa se faca o dezinsectie si o deratizare, care sa elimine riscul de aparitie a insectelor sau a rozatoarelor.

Umiditatea, un element extrem de important, de care trebuie sa se tina cont

Daca insectele si rozatoarele pot fi indepartate cu usurinta, umiditatea se tine in frau mult mai greu. Exista anumite nivele de umiditate acceptate, care fac cerealele sa nu rancezeasca si sa nu putrezeasca. Este bine, asadar, sa ai la indemana un umidometru cereale, pentru a putea masura umiditatea si pentru a fi mereu la curent cu ceea ce se intampla in interiorul boabelor.

Umiditatea trebuie sa fie masurata inca inainte de recoltare, deoarece marile probleme apar atunci cand cereala s-a recoltat la o umiditate prea mare. Evident, probleme apari si daca umiditatea din depozit este peste limita normala iar cerealele sunt victime ale infiltratiilor de apa. In cazul in care exista riscul de umiditate prea mare, produsul trebuie sa fie uscat, fie prin separarea partii umede de cea uscata fie prin lopatare.

Nu toate cerealele au aceleasi nevoi insa. Fieare produs agricol depozitat prezinta un anumit prag de umiditate, asadar, inainte de a decide sa depozitezi niste cereale, este bine sa te informezi foarte bine in ceea ce priveste gradul de umiditate pe care acestea il accepta. Respectarea tuturor conditiilor si sfaturilor poate sa duca la o productie mai mare si la o depozitare serioasa pe termen lung si foarte lung.

Filtre

Categorie articol: Diverse