Cum sa-ti amenajezi singur un loc de parcare in curte

Cum sa-ti amenajezi singur un loc de parcare in curte

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 6 luni
Vizualizari
1888

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Viata la curte are numeroase avantaje fata de cea de la bloc, iar unul dintre ele este ca scapi definitiv de grija unui loc de parcare. Un astfel de beneficiu nu este deloc de neglijat, tinand cont de criza de locuri de parcare aparuta pe fondul cresterii numarului de autovehicule de la an la an. Tot ce ai nevoie pentru a beneficia de propriul loc de parcare este un spatiu suficient in curte si o zi libera in care sa te poti ocupa de amenajarea acestuia. Cu toate ca nu pare o activitate care sa iti dea mari batai de cap, exista cateva aspecte de care sa tii seama pentru a fi sigur ca rezultatul final va fi unul perfect.

Alegerea locului potrivit


In primul rand, trebuie sa te asiguri ca ai la dispozitie suficient spatiu pentru a parca masina, iar accesul este facil, fara a fi nevoit sa efectuezi manevre complicate in cursul carora poti zgaria masina. Daca nu folosesti masina in fiecare zi si va ramane mai mult timp pe locul de parcare, este indicat ca acesta sa fie plasat undeva la adapost, pentru ca autovehiculul sa nu fie expus timp indelungat razelor solare sau intemperiilor. Daca in curte exista un loc cu umbra naturala, acesta este perfect pentru amenajarea spatiului de parcare.

Dimensiunea

Bineinteles ca stabilirea dimensiunii locului de parcare se face in functie de dimensiunile autovehiculului, spatiul amenajat trebuind sa fie mai larg, pentru a-ti oferi libertate de miscare. In cazul autoturismelor obisnuite, dimensiunea standard pentru un loc de parcare este de 5 metri in lungime si 2,5 metri latime. De asemenea, zona adiacenta locului de parcare n-ar trebui sa fie prea ingusta, pentru a-ti permite manevra de intoarcere.

Materialele cele mai potrivite

Odata ce ai marcat limitele viitorului loc de parcare, este momentul sa treci efectiv la amenajarea acestuia, prin montarea materialelor de pavaj. Ai la dispozitie o gama destul de variata de materiale, iar in cele ce urmeaza iti prezentam cele mai bune optiuni.

  • Pavele din beton - reprezinta cea mai practica solutie, intrucat sunt usor de montat, rezistente in timp si disponibile in diferite modele. Cel mai popular este pavajul dublu T, alcatuit din pavele autoblocante care, la o grosime min de 6cm, suporta fara probleme greutatea unui autovehicul pana in 3,5 tone. Sunt ideale atat pentru locul de parcare si pentru aleea de acces, cat si pentru intreaga curte. Pavelele de dimensiuni mari sunt de evitat pentru parcari

  • Asfalt – daca nu vei sa investesti foarte mult in amenajarea zonei de parcare, poti opta pentru asfalt. Pentru turnare, ai nevoie de muncitori specializati, dar chiar si asa costurile vor fi unele reduse. Odata cu trecerea timpului, in asfalt pot aparea fisuri, asa trebuie sa iei in calcul si eventualele reparatii pe care le va necesita pavajul.

  • Piatra cubica – este materialul cel mai rezistent si confera un aspect estetic deosebit. Ce-i drept, aceste calitati se reflecta si in pret, care este ceva mai mare decat in cazul celorlalte materiale. Investitia insa merita pentru ca lucrarea va fi una durabila si daca e bine montata, nu va necesita reparatii in timp.

  • Pavele inierbate – daca ai o curte cu multa vegetatie si nu doresti ca locul de parcare sa ii strice aspectul, poti alege pavele de tip grila. Acestea permit cresterea gazonului prin spatiile perforate si rosturile special create in acest scop. O astfel de suprafata are nevoie si de o ingrijire speciala, trebuind sa fie udata cu regularitate. De asemenea, este necesara si amenajarea unui spatiu de drenaj, pentru evacuarea surplusului de apa.

Acestea sunt detaliile pe care trebuie sa le stii inainte de a amenaja un loc de parcare in curtea casei. Acum nu iti mai ramane decat sa iti faci timp liber pentru a te apuca de treaba.

Susa foto: elis.ro