Cum să obții rapid un extras de carte funciară?

Cum să obții rapid un extras de carte funciară?

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
182

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Cartea funciară este un mecanism care conține informații legate de un imobil. Aceste informații sunt diverse, de la numele proprietarului și până la drepturi de folosință a acestuia și acțiunii întreprinse pe imobilul respectiv. Pentru a afla aceste informații se poate solicita un extras de carte funciară. Acesta poate fi de trei feluri: de informare, de autentificare și in extenso.

Situațiile în care ai putea avea nevoie de un extras de carte funciară sunt variate, de la vânzarea imobilului, până la înregistrarea sau creditarea acestuia. Bineînteles că vei avea nevoie de un extras de carte funciară și în situația în care dorești să îl închiriezi sau să închei contracte cu diferiți furnizori de utilități pentru imobilul în cauză. Fiecare imobil are o carte funciară deschisă la Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară, fapt reglementat prin Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, precum și prin Ordinul nr. 700/2014 privind aprobarea Regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară.

Care sunt tipurile de extras de carte funciara?


Atunci când dorești un extras de carte funciară trebuie să știi că acesta este de trei feluri. În funcție de motivul pentru care ai nevoie de acesta, îl poți solicta. Astfel că dacă ai nevoie de acest extras pentru informații referitoare la situația imobilului, poți solicita un extras de carte funciară de informare. De aici vei afla date despre proprietar, suprafața imobilului sau descrierea lui. În cazul în care te interesează o istorie a imobilului respectiv și dorești să afli informații mai amănunțite, poți solicita un extras de carte funciară în extenso. Pe lângă acestea mai există extrasul de carte funciară pentru autentificare, care este solicitat de către un notar public autorizat atunci când se efectuează operațiuni de tabulare. Pentru că notarul public autorizat să poată solicita acest extras are nevoie de acordul proprietarului.

Cum se obțin extrasele de carte funciară?


Pentru a intra în posesia unui extras de carte funciară este necesar să depui o cerere la Oficiile de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau la Birourile de Cadastru și Publicitate Imobiliară din localitatea pe raza căreia este situat imobilul pentru care se solicită extrasul. În cazul extrasului de carte funciară de autentificare solicitarea se face doar de către un notar public autorizat, cu acordul proprietarului. Pentru celelalte două tipuri de extras, solicitarea se poate face fie de către proprietar, fie de către firmele care oferă servicii de cadastru și intabulare, cum ar fi Topo Cad Vision.

Solicitarea se face completând o cerere în care este foarte important să se afle informații precum nume, prenume, adresă, CNP și datele imobilului (număr de carte funciară, număr topografic, localitate, adresă). Extrasul de carte funciară se eliberează, de obicei, în maxim două zile lucrătoare de la data la care a fost depusă cererea, iar tarifele variază în funcție de tipul de extras pe care îl soliciți. Poți obține un extras mai repede dacă îl soliciți la urgență, dar pentru acest lucru se aplică o taxă suplimentară.

Avînd in vedere stilul de viață activ și faptul că tehnologia ne ajută foarte mult, nu mai este necesar să te prezinți personal pentru depunerea unei cereri de eliberare a unui extras de carte funciară. Acest lucru se poate face și online pe pagina Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Pentru a depune cererea online este necesar să îți faci un cont pe ePayment ANCPI, unde vei introduce datele personale necesare pentru eliberarea unui extras, cum ar fi adresă, numărul de telefon și codul numeric personal. Odată creat contul, poți accesa rubrica “servicii” de unde alegi tipul de extras dorit.