Cum sa iluminam gradina

Cum sa iluminam gradina

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 2 saptamani
Vizualizari
3023

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Daca avem o gradina frumoasa, merita sa o evidentiem, sa putem sa ne bucuram de ea si pe timp de noapte.
Dupa ce soarele apune, gradina noastra ne transmite senzatii diferite de cele din timpul zilei. Putem sa ne bucuram impreuna cu prietenii si familia de frumoasele si placutele nopti de vara.

Chiar daca vremea nu este intotdeauna asa cum am dori, daca avem o gradina frumoasa si cu iluminare nocturna, putem sa ne bucuram de ea chiar si pe timp de ploaie. Iluminarea nocturna, e una din posibilitatile la care ar trebui sa ne gandim cand decidem sa avem o gradina de care vrem sa ne bucuram impreuna cu cei dragi.

In primul rand trebuie sa stim ca lumina din gradina trebuie sa fie discreta si calda. Marile reflectoare lucitoare, desi poate parea paradoxal, ne impiedica sa vedem interesantul joc de umbre din gradina in toata splendoarea lui, ar putea sa ne deranjeze la ochi si ar putea sa ii deranjeze chiar si pe vecini.

Este indicat sa folosim mai multe puncte de lumina discreta. In acest fel putem crea o atmosfera calda si primitoare, intercalate cu zone de umbra si astfel putem sa ne bucuram si de instelata bolta cereasca. Lumina discreta un atrage privirea la fel ca si lumina puternica.

Trebuie sa tinem cont ca atractia tuturor trebuie sa fie gradina in toata splendoarea ei, nu sistemul de iluminare. Exista o gama larga de modele de iluminare nocturna pentru gradini. Daca vrem sa iluminam cararile din gradina putem alege mai multe puncte mici de lumina la nivelul solului sau la mai putin de jumatate de metru de la sol.

Daca vrem sa avem o gradina in stil oriental, putem cumpara felinare tipice japoneze de piatra. De obicei aceste felinare sunt destul de mari, asa ca un este indicat sa punem mai mult de doua. Pentru suprafete mai mari sau pentru terase putem alege diferite modele de felinare, de diferite marimi, dupa gustul fiecaruia. Se pot alege mici reflectoare care sa fie montate pe pereti sau pe jumatate ascunse in pamant si care sa lumineze locurile cu vegetatie care vrem sa iasa mai mult in evident.

Pentru ocazii special putem alege spectaculosul foc. Lumanari sau micute torte care creaza un mediu diferit, special, pentru o seara de neuitat in gradina. Se gasesc multe modele de torte, multe dinte ele avand un mic depozit pentru ulei, astfel arzand o buna bucata de timp. Aceste torte (mai bine zis, lampi pe baza de ulei in forma de torta) sunt de obicei fabricate in asa fel incat le putem infige in pamant sau se pot agata pe perete intr-un suport special pentru ele.

Putem alege de asemenea felinare care functioneaza pe baza de electricitate si pot fi controlate cu unu sau mai multe intrerupatoare, depinzand de zona care vrem sa o luminam. Se pot folosi de asemenaea temporizatori sau senzori de lumina. Datorita senzorilor lumina se aprinde singura odata cu lasarea serii.

O alta posibilítate interesanta si in ultimul timp destul de des folosita pentru iluminarea gradinilor, este folosirea luminilor autonome. Este vorba de acele corpuri de iluminat (de montat pe sol, care de infig in pamant si sunt de diferite inaltimi sau care se pot mute unde avem nevoie de ele) care au incorporat un mic panou solar, care se incarca in timpul zilei si un senzor de lumina care se aprinde la caderea serii.

Cu acest tip de iluminare un mai trebuie sa ne preocupam sa aprindem iluminatoarele si in acelasi timp economisim si o complexa instalatie pentru exterior.

Filtre

Categorie articol: Amenajari, Mesterul casei