Cum să alegi prizele potrivite pentru bucătărie: 3 sfaturi de la specialiști

Cum să alegi prizele potrivite pentru bucătărie: 3 sfaturi de la specialiști

Detalii

Categorie
Stiri constructii
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
575

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Renovezi sau amenajezi bucătăria și te întrebi cum să alegi prizele adecvate? Trebuie să ai în vedere aspectele tehnice importante pentru funcționalitatea și siguranța sistemului electric, dar nu trebuie să neglijezi aspectul și integrarea acestor prize în designul bucătăriei tale. Acestea trebuie să se îmbine armonios cu stilul încăperii. De aceea, îți vom arăta cum să alegi prizele astfel încât să îndeplinească atât cerințele funcționale, cât și să completeze aspectul bucătăriei tale.

1. Identifică numărul de prize


Pentru a stabili numărul de prize monofazate în bucătărie trebuie să iei în considerare o putere instalată pe circuit de 2kW. Este important să te asiguri că există suficiente prize pentru a acoperi atât nevoile actuale, cât și eventualele nevoi viitoare. Poți selecta numărul necesar de prize de la eOrion.ro, la un excelent raport calitate-preț.

În funcție de utilizări, vei decide și înălțimea la care vei amplasa prizele:

  • la minimum 30 cm pentru frigider;
  • între 100 și 130 cm, între blat și corpurile suspendate, pentru aparatele mici, precum toasterul, sandwich maker-ul sau espressorul de cafea;
  • la 200-250 cm de la podea pentru hotă și detector de gaz.

Identificarea nevoilor specifice ale bucătăriei este o etapă esențială înainte de a alege prizele potrivite. Acest proces implică examinarea atentă a dimensiunilor bucătăriei, amplasarea aparatelor electrocasnice și a mobilierului și determinarea locațiilor în care prizele vor fi plasate în cea mai utilă manieră.

După identificarea necesităților aparatelor electrocasnice și evaluarea spațiului, vei putea estima numărul de prize necesare în bucătărie: pentru frigider, cuptor electric, mașina de spălat vase, plită, cuptor cu microunde, hotă, centrală, senzor de gaz etc. Echipamentele mari, fixe, vor avea prize și circuite separate. Hota și senzorul de gaz pot fi alimentate de la circuitul prizelor de blat, la fel și mixerul, blenderul și alte aparate utilizate ocazional. În cazul unui blat de lucru generos, cu lungime mare, cel mai eficient este să-ți asiguri câte o priză dublă la fiecare 1,5 metri.

2. Selectează prizele adecvate fiecărui echipament


Există mai multe tipuri de prize disponibile. Prizele duble permit conectarea a mai mult de un dispozitiv sau electrocasnic simultan, fiind ideale pentru bucătării sau alte spații în care este nevoie de conectarea mai multor aparate. Modele triple oferă o funcționalitate sporită, fiind ideale pentru spații de birouri sau industriale, unde trebuie conectate mai multe aparate în același timp.

Prizele modulare ajută la utilizarea mai multor tipuri de aparate cu cerințe diferite, însă necesită înlocuirea dozelor din perete cu unele compatibile. Variantele încastrate pot fi integrate în perete sau în obiectele de mobilier pentru un aspect mai discret și elegant, fiind ideale pentru spații de birouri sau săli de conferință.
Pentru cuptorul electric, plită, frigider și mașina de spălat vase se folosesc circuite separate cu prize separate, astfel:
  • pentru cuptor electric - priza 32 A;
  • frigider, mașina de spălat vase, plita - 16-25 A, în funcție de puterea lor.

3. Ține cont și de aspectul prizelor


Aspectul prizelor este un element important care nu trebuie neglijat în procesul de alegere. În primul rând, ai grijă ca acestea să se armonizeze cu stilul de design al bucătăriei. În bucătăriile moderne, prizele sunt de cele mai multe ori ascunse sau integrate în mobilier, în timp ce în camerele cu design rustic sau vintage, ele pot deveni un veritabil accesoriu de design.

Coordonarea culorilor este un alt aspect important. În mod ideal, priza ar trebui să se integreze armonios în paleta cromatică a bucătăriei. Dacă nu este posibilă o potrivire exactă, alege o priză într-o nuanță neutră complementară cu majoritatea culorilor, precum alb sau bej. De asemenea, poți crea mici puncte de interes cu ajutorul unor prize în culori vii, precum roșu, verde sau oranj, urmând să le coordonezi cu prosoapele sau tapițeria scaunelor.

Sperăm ca sfaturile prezentate în acest articol te vor ajuta să faci cea mai bună alegere. Optează pentru prizele care nu doar îndeplinesc cerințele tale practice, ci care evidențiază și completează stilul și personalitatea bucătăriei.

Anunt Diamant Euroinstal

EuroInstal Timisoara - vrei ca iarna sa nu te prinda nepregatit? Esti in cautare de oferte pentru centrale termice? EuroInstal Timisoara, comercializeaza centrale termice la preturi care iti convin!
https://euro-instal.ro