Cum poti deveni auditor energetic in Romania?

Cum poti deveni auditor energetic in Romania?

Detalii

Social links
Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 10 luni
Vizualizari
1937

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Noi deschideri pe piata muncii au aparut odata cu intrarea in vigoare a legii care obliga proprietarii imobilelor sa detina un certificat energetic pentru diverse proprietati. Astfel, activitatea de audit energetic este destul de noua in Romania.

Certificatul de performanta energetica este un document tehnic obligatoriu, care atesta consumul energetic al unei cladiri, pe baza unor analize efectuate de auditorii energetici. Prin analiza eficientei energetica, specialistii in audit energetic claseaza cladiriile in categorii, mai mult sau mai putin consumatoare.

Ce presupune mai exact meseria de specialist energetic

  • Reabilitare termica
  • Modernizare energetica
  • Propune solutii pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor din Romania

Mai mult, analizeaza nivelul de performanta energetica a imobilelor si este avizat sa efectueaze servicii de certificare energetica, cat si audit energetic. Auditorul energetic efectueaza inspectia si evaluarea energetica a unei cladiri, in conformitate cu anumite norme. Acesta masoara consumul de energie, verifica sistemele de ventilatie si incalzire, pentru a incadra imobilul intr-o clasa de performanta energetica. In functie de gradul de atestare, un auditor poate elibera certificat energetic pentru toate tipurile de cladiri, cat si alte tipuri de investigatii.

Cum poti deveni auditor

Auditorul energetic trebuie sa fie atestat profesional de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru a putea practica. Pentru a fi atestat ca auditor energetic pentru cladiri, este nevoie de parcurgerea si promovarea unui curs de specialitate. Cursurile de pregatire pot fi urmate de cei care intrunesc o serie de conditii:

  • sa detina o diploma de absolvent in inginerie, architectura sau constructii.
  • sa fii parcurs una sau mai multe discipline de invatamant: constructii, termodinamica, termotehnica, higrotermica constructiilor, energetica cladirilor, transfer de caldura si masa, materiale de constructii, masini termice, instalatii termice, instalatii frigorifice, instalatii de ventilare sau climatizare, aparate si instalatii electrice si automatizari pentru cladiri.

Informatii generale

In Romania sunt peste 2000 de auditori atestati conform ultimelor date publicate de MDRAP. In medie, un auditor energetic solicita pentru un certificat energetic in Bucuresti de la 130 RON, in functie de dimensiunea si complexitatea proiectului.