Anunt Diamant Protege Parol

Protege Parol Timisoara si-a inceput activitatea in 1999, fiind astazi unul dintre cei mai importanti distribuitori de accesorii si materiale pentru mobilier si tapiterie din tara, destinate mobilierului si industriei mobilei.
https://www.protege.ro

Cum plantam un copac

Cum plantam un copac

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 1 luna
Vizualizari
2738

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Perioada cea mai indicata pentru a planta un copac, este primavara, cand au trecut ingheturile si natura prinde din nou viata. Copacii imbunatatesc calitatea vietii noastre: purifica aerul, modereaza temperaturile si ne ajuta la crearea spatiilor de agrement si relaxare. In timpul verilor toride cautam umbra si putina racoare sub copaci, iar pentru restul vegetatiei este un bun protector in perioade de ploaie si vant. Dar inainte de a planta un copac, trebuie sa cunoastem nevoile fiecarei specii si ingrijirile de care are nevoie.

Cand ne hotaram sa plantam un copac in gradina sau in fata casei trebuie sa tinem cont de urmatoarele:

- in primul rand trebuie sa stim marimea la care va ajunge la maturitate, sa aiba destul spatiu pentru a se dezvolta armonios in inaltime si in latime, rezistenta la ingheturi, la calduri ridicate si la plagile care ar putea sa il afecteze. Nu in ultimul rand ar trebui sa tinem cont de specie, de cum da soarele pe el, deoarece acesta i-ar putea arde frunzele.
- sanatatea unui copac se reflecteaza in culoarea frunzelor; iar atunci cand acesta este bolnav, daca este udat prea mult, daca este udat prea putin, culoarea frunzelor ne-o va spune si va trebui sa luam masurile necesare.

Cum plantam un copac

Sapati o groapa cel putin de trei ori mai larga decat radacina copacului si la fel de adanca ca si acestea. In cazul unui sol tare compactat e bine ca groapa sa fie cat mai larga, pentru ca radacinile sa se poata dezvolta in voie in solul afanat.
Este bine sa lasati portiunea de pe fundul gropii neatinsa de sapa, pentru a constitui un suport stabil, netasabil pentru sustinerea copacului.
Copacul se fixeaza in mijlocul gropii. Atentie ca baza tulpinii sa fie cu 1-2 cm deasupra nivelului solului!

Cum sa ingrijim un copac

Pe durata intregii vieti a unui copac trebuie sa ii ingrijim radacinile, trunchiul si coroana. Pentru aceasta trebuie sa cunoastem toate particularitatile speciei plantate, precum nevoia acestuia de a avea lumina si apa (mai multa sau mai putina, in functie de nevoia fiecarei specii). Daca plantam un copacel intr-un ghiveci, recipientul trebuie sa fie suficient de mare, ca arborele sa se poata dezvolta fara probleme si pe masura ce creste trebuie sa il schimbam periodic ghiveciul pana cand copacul nostru ajunge la marimea definitiva, la maturitate.

Sfarsitul verii, este un bun moment pentru tunderea copacilor. Astfel inlaturam crengile bolnave, care ar putea contamina intreaga coroana. Crengile uscate sau rupte trebuie de asemenea sa le inlaturam, deoarece se pot transforma in locuinte pentru insecte. Taierea crengilor se face in locul in care acestea se intalnesc cu trunchiul (in partea mai bombata), deoarece acolo contine substante care grabesc formarea tesutului de "vindeca" taietura.

Temperatura este un factor de mediu cu care trebuie sa avem multa grija. In perioada rece a anului, putem sa protejam copacii de inghet prin acoperirea pamantului din imprejur cu ingrasamant natural (gunoi) sau cu o plasa. In cazul in care copacul este plantat intr-un ghiveci, odata cu venirea frigului, trebuie tinut intr-un loc acoperit si ferit de frig.

Filtre

Categorie articol: Amenajari, Mesterul casei

Anunt Diamant Euroinstal

EuroInstal Timisoara - vrei ca iarna sa nu te prinda nepregatit? Esti in cautare de oferte pentru centrale termice? EuroInstal Timisoara, comercializeaza centrale termice la preturi care iti convin!
https://euro-instal.ro