Cum functioneaza termostatul de la centrala?

Cum functioneaza termostatul de la centrala?

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 1 luna
Vizualizari
1163

Voteaza & Distribuie

Prezentare

In timp ce un termometru este un instrument pentru a citi temperatura camerei, un termostat este capabil sa il controleze. Indiferent daca este montat pe perete sau pe centrala, acest termostat centrala de control este esential pentru reglarea temperaturii casei.

Ce este un termostat centrala?

Astazi exista numeroase optiuni, de la aplicatii pentru smartphone-uri pana la traditionalul termostat centrala pentru a controla temperatura din casa. La baza sa, un termostat este pur si simplu controlerul folosit pentru reglarea temperaturii intr-un sistem de incalzire. Se poate seta o temperatura preferata, iar termostatul functioneaza pentru a mentine camera sau centrala la acest nivel dorit. Daca in locuinta incepe sa scada temperatura, un termostat porneste incalzirea pentru a mentine temperatura dorita. Dupa ce temperatura interioara a atins punctul stabilit, termostatul functioneaza pentru a opri incalzirea pentru a impiedica supraincalzirea.

Exista o serie de caracteristici si optiuni:

  • Unele termostate sunt fara fir si functioneaza cu baterii;
  • Altele sunt conectate cu fire la centrala;
  • Termostatele programabile utilizeaza un program stabilit pentru a porni incalzirea in anumite ore ale zilei;
  • Termostatele inteligente invata si se adapteaza la rutina familiei;

Tipurile de termostate

Termostatele vin intr-o varietate de forme, dimensiuni si stiluri. Principalele doua tipuri de termostate sunt digitale si mecanice. Acestea variaza in cateva moduri cheie. Astazi, cele mai multe termostate noi sunt digitale sau electronice. Termostatele digitale au componente interne capabile sa ofere o reactie precisa si sensibila la temperatura camerei. Senzorii electronici citesc temperatura interioara curenta si pot regla in mod corespunzator incalzirea, pastrand camera la temperatura indicata.

In schimb, un termostat mecanic controleaza de obicei temperatura cu ajutorul a doi biti de metal. Acestia sunt laminati impreuna in senzorul termostatului intr-o banda bimetalica. Pe masura ce diferitele tipuri de metale se extind si se contracta cu schimbarile de temperatura, un circuit electric conectat la sistemul de incalzire este pornit si oprit. Astfel termostatul este capabil sa citeasca si sa regleze caldura. Ceea ce este important de remarcat despre un termostat bimetalic este faptul ca nu este la fel de exact cum ar fi un model digital; temperatura poate varia pana la cinci grade de la punctul stabilit. Cu toate acestea, unii prefera termostate mecanice din cauza accesibilitatii si a comutatorului de pornire / oprire usor de utilizat.

Acest tip de dispozitiv trebuie sa fie amplasat intr-o zona a locuintei cu un flux de aer proaspat. Daca se pune termostatul intr-o zona deosebit de insorita sau in spatele unei perdele, acesta nu va putea simti temperatura exact.

Desi poate fi tentant sa fie pornit termostatul doar in zilele reci, acest lucru nu este necesar. Ideea din spatele unui termostat este ca va reactiona la vremea mai rece si se va asigura ca incalzirea este mentinuta suficient de mult timp pentru a incalzi casa pana la punctul.

Termostatele programabile au setari de timp si de temperatura, astfel incat se poate regla temperatura in diferite perioade ale zilei. Acest lucru permite economisirea energiei prin oprirea incalzirii atunci cand nu e nimeni acasa.

Autor