Cum alegi o centrala termica pentru locuinta ta?

Cum alegi o centrala termica pentru locuinta ta?

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
248

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Incalzirea in timpul iernii si nevoia de a beneficia de apa calda in orice sezon ne determina sa cautam cele mai bune solutii in acest sens. Una dintre acestea este centrala termica. Aceasta iti ofera un grad sporit de confort si o eficienta termica ridicata, insa performantele sale depind de alegerea potrivita a acesteia. Iata cum iti poti alege in mod eficient centrala termica si care sunt aspectele la care ar trebui sa fii atent.

Alege centrala in functie de tipul acesteia Exista mai multe tipuri de centrale termice pentru care poti opta, iar specialistii recomanda alegerea in functie tipul acestora. Acest lucru face referire la combustibilul folosit, pentru ca o centrala termica sa fie potrivita pentru casa ta.

Centralele pot fi de următoarele tipuri:

Centrale termice pe gaz


Centralele termice pe gaz sunt unele dintre cele mai utilizate modele de centrale, datorita usurintei cu care acestea pot fi folosite. Acolo unde se poate face bransarea la gaz sau acolo unde bransamentul este realizat deja, este foarte usor de montat o centrala cu ajutorul careia sa se realizeze incalzirea si prepararea apei calde. Centralele termice pe gaz sunt avantajoase si pentru ca au costuri reduse, dar si la nivel de consumuri; de aceea, poti alege acest tip de centrala daca tipul alimentarii iti permite acest lucru.

Centrale termice electrice


Aceste tipuri de centrale termice functioneaza pe baza de energie electrica, drept pentru care in anumite situatii ar putea presupune unele costuri mai mari la nivel de utilizare. Totusi, aceste tipuri de centrale termice isi dovedesc utilitatea mai ales in situatia in care nu exista posibilitatea de bransare la reteaua de gaz.

Centrale termice pe combustibil solid


In categoria centralelor termice pe combustibil solid, se incadreaza centralele termice pe lemne si centralele care functioneaza cu peleti. In ambele cazuri, este nevoie de achizitia combustibilului separat, diferit fata de alimentarea automata, asa cum se intampla in cazul centralelor termice pe gaz. Dezavantajul este acela ca lemnul si peletele pot costa destul de mult, insa marele avantaj este cel al eficientei energetice si al folosirii unui combustibil care nu este nociv pentru mediul inconjurator.

Alege centrala termica in functie de tipul tehnologiei folosite Centralele termice pot fi clasice sau in condesare, insa in ultimii ani, datorita directivelor Uniunii Europene cu privire la emisiile de noxe, s-a decis sa nu se mai comercializeze centrale clasice. Astfel, daca vei dori sa achizitionezi o centrala noua, vei observa ca modelele disponibile sunt cele in condensare. Acestea au o eficienta foarte buna si un randament termic ridicat, sunt deosebit de fiabile si au o durata mai mare de viata datorita principiului de functionare.

In plus, aceste tipuri de centrale au un consum mai redus fata de celelalte si sunt eco-friendly, lucru care inseamna ca mediul inconjurator va fi protejat. Este recomandat sa nu achizitionezi o centrala termica la mana a doua, intrucat, cu siguranta, vei alege un model cu emisii mari de noxe si consumuri pe masura. In general, este recomandat sa alegi o centrala termica noua, deoarece in cazul centralelor second hand nu vei sti gradul de uzura al acestora si nici micile probleme pe care le poate avea un produs deja folosit.

Acestea sunt principalele aspecte pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand vine vorba despre alegerea centralei termice pentru casa ta. Pune in balanta toate aceste informatii si alege un produs care sa ti se potriveasca, astfel incat sa fii sigur de alegerea facuta.

Sursa foto: unsplash.com/photos/fSLI8RdCdyk

Filtre

Categorie articol: Instalatii