Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Cum alegi diblul potrivit nevoilor tale?

Cum alegi diblul potrivit nevoilor tale?

Detalii

Categorie
Stiri constructii
Modificat
acum 3 ani si 1 luna
Vizualizari
1325

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Diblul este o piesă realizată din metal sau din plastic, cu ajutorul căreia se poate atașa un șurub într-un material poros sau într-un material casant. Rolul său este acela de a fixa cât mai bine șurubul, în așa fel încât să susțină o greutate cât mai mare. Nu toate diblurile sunt la fel. Pentru pereții din ghips se folosește un diblu metalic, pentru beton se folosesc dibluri din plastic, iar în funcție de proiectul ce urmează a fi realizat, se optează pentru dibluri de tip umbrelă, fluture, reglare etc..

Este extrem de important să alegi diblul corect în proiectul tău

Atunci când urmează să prinzi ceva în perete, este extrem de important să alegi diblul corect, pentru a te bucura de rezistență pe termen lung. Cel mai important este să ții cont de suportul în care se va fixa obiectul.

Materialele pline. Acestea sunt betonul, cărămida plină, piatra naturală sau bolțarul plin. De regulă, în aceste materiale se folosesc dibluri expandabile, care, prin înșurubare, se umflă în perete. Ancorarea este una extrem de rezistentă.

Materiale de tip sită (sunt materiale pline, însă au anumite goluri). Materialele precum cărămida cu goluri, bolțarul cu goluri, bolțarul pentru grinzi, placa din gips carton, placa de gips alveolată etc. au nevoie de un diblu care se introduce în perete prin bătaie. Un astfel de diblu trebuie să fie bătut cu ciocanul într-o gaură realizată în prealabil.

Materialele friabile. Pentru betonul celular, chirpici sau piatra reconstituită, este nevoie de un diblu ce poate fi bătut, fără a fi necesară o gaură realizată în prealabil. Acestea sunt cele mai comune dibluri de pe piață, însă poți găsi numeroase alte variante, cum ar fi diblurile de înșurubat, diblurile cu blocare de formă, diblurile basculante, diblurile specifice, în funcție de obiectul ce urmează a fi fixat.

În principiu, ceea ce contează foarte mult, pe lângă alegerea materialului și formei perfecte pentru diblu, este să alegi dimensiunile potrivite. Diametrul și lungimea diblului sunt esențiale. Diametrul decide sarcina suportată de sistemul de fixare. Așadar, cu cât greutatea obiectelor este mai mare, cu atât diametrul trebuie să fie mai mare. Lungimea diblului decide siguranța fixării și depinde de grosimea suportului. Este bine să optezi pentru diblul cel mai lung pe care îl găsești pentru diametrul de care ai nevoie.

Dacă ai diblul perfect, trebuie să îl fixezi corect:

  • Pregătește cu atenție suportul. Este important să trasezi punctele unde vor fi date găuri și introduse dibluri;
  • Dă o gaură cu o lungime mai mare decât cea a diblului, în așa fel încât ancorarea să fie cât mai adâncă. Pentru gaură, alege un burghiu cu diametrul egal cu cel al diblului;
  • Introdu diblul cu grijă, în funcție de specificațiile pe care le are (prin bătaie cu ciocanul, prin înșurubare etc.)

Un diblu bine fixat poate rezista fără probleme zeci de ani, susținând aproape orice obiect.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro