Confortul termic cu efort minim

Confortul termic cu efort minim

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Apartine de
Reflex Architecture
Vizualizari
1435

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Daca urmeaza sa iti faci o casa noua, specialistii de la firma de arhitectura si proiectare Reflex Architecture iti prezinta cateva elemente cheie de care sa tii cont, astfel incat sa obtii un confort termic minim, cu costuri cat mai reduse:

- Orienteaza spatiile si ferestrele acestora in mod corect. Incaperile pe care le vrei insorite pe timpul zilei orienteaza-le catre punctele cardinale unde apare soarele la orele la care obinuiesti sa folosesti respectivele incaperi. Astfel, iarna, eventuala aparitie a soarelui va spori temperatura interioara, iar vara, daca ai un sistem inteligent de umbrire, nu vei avea efect de sera si nu vei avea nevoie pe perioade indelungate de utilizarea aerului conditionat.
- Dozeaza corect grosimile termoizolatiei pe diferitele zone ale casei. Termoizolatia peretilor nu trebuie exagerata in detrimentul celei de la acoperisul de peste ultimul etaj. In partea superioara a casei trebuie sa ai o grosime de 2,5 ori mai mare fata de cea de pe pereti. Este necesar un strat de termoizolatie de minim 10 cm la pereti si de minim 25 cm la acoperis. Nu uitati ca aerul cald se duce natural in sus, de unde rezulta pierderi mult mai mari per unitatea de suprafata prin partile superioare ale casei. Sub casa, 8 cm de termoizolatie sunt suficienti.
- Dimensionarea centralei termice trebuie gandita de un proiectant. Daca luati o centrala mai puternica decat este nevoie, veti avea costuri mai mari la intretinerea lunara, deoarece centrala nu va lucra in parametrii optimi, unde atinge cel mai bun randament pentru care a fost ea gandita.
- Dimensioneaza ferestrele in mod corect. O fereastra prea mica poate sa nu asigure suficienta lumina naturala si sa necesite iluminat artificial la ore nepotrivite pe timpul iernii cand intensitatea luminii exterioare este mai scazuta. O fereastra prea mare in spatiile in care nu te bucuri de priveliste poate sa genereze pierderi de caldura suplimentare, pierderi ce vor trebui compensate prin supradimensionarea radiatoarelor.

Pentru a estima corect consumul energetic al unei case, efectueaza un certificat energetic inca din faza de proiectare, apeland la o firma de specialisti proiectanti. Pretul unui certificat energetic este foarte accesibil, iar documentul este oricum obligatoriu la receptia casei.