Comparatie tabla striata: otel - zincata - aluminiu - inox

Detalii

Social links
Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Apartine de
H Metal
Vizualizari
1010

Voteaza & Distribuie

Prezentare

REZISTENTA MECANICA
Din categoria celor 4 materiale de tabla striata, cel mai rezistent material la sarcini mecanice este inoxul. Urmatoarul material ca si rezistenta este otelul, simplu sau zincat iar pe ultimul loc in ceea ce priveste rezistenta mecanica este aluminiu. Este de inteles avand in vedere ca otelul si inoxul este de cca 3 ori mai dens decat aluminiu. Fiecare material cu vantajele si dezavantaje.

MALEABIALITATE
Asa cum era de asteptat la capitolul maleabilitate / prelucrabilitate, tabla striata cea mai rezistenta este tabla cu cea mai putina maleabilitate. Sunt situatii in care tabla se prelucreaza prin presare la rece / ambutisare, aici aluminiul este pe departe castigator, datorita compozitiei sale de material moale. Din aluminiu se pot executa diverse piese prin presare / indoire fara a ridica mari probleme de productie. La mijloc din punct de vedere maleabilitate se situeaza tabla striata de otel, simplu sau galvanizat.

Tabla striata de otel este greu prelucrabila fi ca este simpla sau zincata, datorita duritatii otelului dar si striurilor / modelului de suprafata. Cel mai greu de prelucrat din aceasta categorie ete tabla striata de inox, fiind un material foarte rezistent si dur, exista chiar riscul ca la ambutisari prea adanci materialul sa se fisureze.

REZISTENTA LA COROZIUNE
La aceasta categorie tabla de inox este de departe cea mai rezistenta tabla striata. Pe locul 2 se situeaza tabla de aluminiu dar ca rezistenta nu este tocmai cea mai buna alegere. Pe locul 3 se situeaza tabla din otel galvanizat, cu o rezistenta limitata in timp.

Cand se doreste utilizarea unui material rezistent la coroziune dar si rezistent mecanic prima optiune ar fi tabla de inox. Tabla striata de inox nu rugineste datorita compozitiei sale chimice. Tabla striata zincata este doar tabla de otel acoperita cu un strat protector de zinc si nu rezista perioade foarte lungi de timp. Pentru proiectele cu buget ridicat si calculate sa reziste multi ani, cum ar fi cladiri zgarie nori, poduri, monumente, industria auto, industria aviatica, etc se utilizeaza doar tabla striata de inox. Tabla de inox se utilizeaza de asemenea in industria alimentara, datorita rezistentei sale la coroziune.

Tabla striata zincata se foloseste in general la lucrari cu buget mic datorita costului relativ mic combinat cu rezistenta mecanica mare. Utilizari tabla striata zincata: rampe acces, placari pereti, executie podele ferme animale, executie pasaje trecere, executie podele autocamioane, etc.

PRET
De departe cea mai costisitoare este tabla striata de inox. Avand in vedere ca este cea mai reistenta tabla striata, acest aspect se justifica. Urmatorul loc in ceea ce priveste pretul este ocupat de tabla striata de aluminiu, langa tabla striata de inox. Pentru a oferi aceiasi rezistenta trebuie utilizata o tabla de aluminiu mai groasa decat cea de inox si in final costurile totale nu sunt foarte departate.

Pe ultimul loc din punct de vedere buget dar si rezistenta la coroziune se situeaza tabla zincata la cald. Tabla striata zincata are caracteristici mecanice bune dar din pacate este din otel iar otelul este cel mai slab la coroziune. Stratul protector de zinc ajuta la patrunderea agentilor corozivi in material dar nu opreste total acest lucru. Media de viata / rezistenta la coroziune, a materialelor zincate prin procedeul de zincare la cald este situata in jurul a 15-20 ani. Aceasta medie de viata este transmisa de producatori pentru utilizare in conditii medii de coroziune. Daca produsele zincate la cald se monteaza in zone cu salinitate ridicata, medii poluate chimic, alte zone unde gradul de poluare este peste normal atunci media de viata a produselor zincate se poate injumatati.

De aceea cand se construiesc lucruri din tabla striata care tebuie sa reziste mai mult de cca 15 ani, se alege tabla striata de inox sau unde permite proiectul se alege tabla striata de aluminiu.

Pentru oferta concreta tabla striata fier, tabla striata zincata, tabla striata aluminiu sau tabla striata inox va rugam sa ne transmiteti pe email office@h-metal.ro, urmatoarele detalii:
·Pentru tabla striata otel sau otel zincat: grosime, latime, lungime, cantitate in foi
·Pentru tanla striata aluminiu: grosime, latime, lungime, cantitate in foi si calitate aluminiu (aluminiu moale, dur, mediu, etc.)
·Pentru tabla inox: grosime, latime, lungime, cantitate in foi si calitate inox (industrial, alimentar, grad coroziune existent la locul montajului, etc)