Anunt Diamant Protege Parol

Protege Parol Timisoara si-a inceput activitatea in 1999, fiind astazi unul dintre cei mai importanti distribuitori de accesorii si materiale pentru mobilier si tapiterie din tara, destinate mobilierului si industriei mobilei.
https://www.protege.ro

Colosseumul de la Roma

Colosseumul de la Roma

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 1 luna
Vizualizari
2968

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Constructia Colosseumului a fost comandata de catre Vaspasian in anul 72 d.Hr. si inaugurat de catre fiul acestuia, Tito, in anul 80 d.Hr., dupa multe ceremonii grandioase si spectacole, care au durat 100 de zile. In ceste zile au murit multi gladiatori, au avut loc multe lupte de animale salbatice, iar intrarea era gratuita.

Aproximativ 55.000 de spectatori au asistat la aceste evenimente. Ultimul spectacol de care se stie ca a avut loc in Colosseum, a fost in anul 523 cand domnea Regele gothic, Theodoric. Ulterior, Amfiteatrul, devenit cetate a fost abandonat, iar multe din pietrele sale au fost folosite pentru construirea altor cladiri mai moderne.
Pe la sfarsitul secolului XIX au inceput excavarile la structura de sub nisip, iar constructia a castigat imporatanta pe care o are in zilele noastre.

Structura

Interiorul Colosseumul de la Roma avea o arena centrala facuta din lemn si acoperita de nisip, iar dedesubt se gasea un adevarat labirint de coridoare impartite in mai multe incaperi in care se gaseau temnitele si custile cu animale. Zona tribunelor era numita "Pestera" si era impartita in trei sectoare suprapuse, plus inca o tribuna de lemn pentru spectatorii care stateau in picioare. In partea cea mai inalta a Colosseumul, se regasea "Velariumul", o prelata care proteja spectatorii de soare si era manuita de catre marinari din flota din Neapoles.
"Podiumul", era locul unde se asezau imparatul si principalii membrii ai societatii romane.
Peretii exterior sunt facuti din travertin, iar coloanele de la primul etaj sunt dorice, cele de la al doilea sunt ionice, iar cele de la al treilea corintice. In fiecare dintre arcade se putea vedea o statuie care representa un imparat sau un zeu.

Piata Colosseumului

In antichitate, alaturi de Colosseum se gasea o statuie de bronz aurit care masura mai mult de 35 de metri in inaltime si se numea Colosul din Nero.Aceasta era opera sculptorului Xenodor si il representa pe imparat. Dupa moartea acestuia capul statuii a fost inlocuit cu cel al zeului Soare.

Pe langa Coliseul Roman si Colos, se puteau admira de asemenea Templul lui Venus, dedicat zeitei fundatoare a Romei si Arcul lui Constantin. In ziua de azi datorita importantei, a arhitecturii, a elegantei si a locului care il ocupa in historia Imperiului Roman, Colosseumul este unul dintre candidatii ideali pentru una din "Noile Mununi ale Lumii".

Filtre

Categorie articol: Constructii celebre

Anunt Diamant Euroinstal

Euro Instal Arad - Instalatii sanitare si accesorii
https://euro-instal.ro