Certificatul energetic, un document obligatoriu la vanzarea, inchirierea sau intabularea unui imobil nou construit

Certificatul energetic, un document obligatoriu la vanzarea, inchirierea sau intabularea unui imobil nou construit

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Vizualizari
1354

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Un certificat energetic este un act tehnic cu natura informativa, ce atesta performanta energetica reala a cladirii sau a partii de cladire analizata, prin compararea sa cu o cladire de referinta care a fost stabilita prin metodologie, si dispune incadrarea cladirii respective intr-o anume clasa de performanta energetica.

Certificatul energetic reprezinta o cerinta impusa de catre Uniunea Europeana care trebuia deja pusa aplicata inca din 2007, din momentul aderarii. Incepand din Iulie 2013, acest act este obligatoriu la momentul vanzarii ori inchirierii unui bun imobil din Romania.

Un certificat de performanta energetica este obtinut numai de la un auditor energetic atestat de catre specialistii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Majoritatea cladirilor romanesti, de exemplu blocurile vechi de locuinte, se incadreaza abia in clasa energetica C ori D, pe o scara de la G (insemnand foarte slaba) pana la clasa A (o clasa energetica de top), dupa modelul oferit de aparatele electrocasnice.

Cum se obtine un certificat energetic?

Aici demersurile sunt destul de simple. Cu actele necesare pregatite, proprietarul contacteaza un auditor autorizat. Acesta va intocmi documentul, totodata dispunand si o lista de masuri pentru a imbunatati performanta energetica a cladirii.

Care sunt actele necesare?

  • Un plan de situatie – cu cladirea incadrata corespunzator punctelor cardinale si de vecinatati
  • Planurile – pentru subsoluri, parter, etajele curente
  • Sectiuni – transversale, longitudinale
  • Detalii constructive: pardoseala peste sol, subsol, terasa, pereti, pod etc.
  • Fisa tehnica Termopane
  • Tipul de incalzire – varii detalii referitoare la instalatia de incalzire.

Daca imobilul este anvelopat in intregime cu polistiren expandat cu grosimea de 10-15 cm, daca sunt montate geamuri termopan, daca este orientat spre Sud si apartamentul se afla pozitionat pe mijloc (adica are doar un singur perete inafara), acesta poate sa se incadreze chiar si la Clasa Energetica A, conform specialistilor.

Pasii obtinerii certificatului energetic

Primul pas necesar de a fi facut de catre proprietar este adunarea actelor necesare, apoi trebuie sa ia legatura cu o companie autorizata. Firma va prelua documentatia si apoi va face vizita corespunzatoare la adresa data, pentru a verifica la fata locului aspectele necesare certificarii. Apoi, dupa prelucrarea datelor, se va elibera certificatul de performanta energetica (24-72 de ore).

Dupa ce se efectueaza certificarea, firma va poate oferi si audit partial cuprinzand recomandari necesare optimizarii performantelor energetice ale imobilului aflat in starea actuala.

Cat timp dureaza obtinerea si ce pret are certificatul energetic?


O certificare poate dura maximum o saptamana, incepand cu depunerea dosarului. De la intrarea in vigoare a obligativitatii detinerii acestui act, preturile au scazut continuu- in parte si datorita cresterii concurentei. Preturile actuale incep de la 100-150 de lei pentru o garsoniera, si cresc in functie de suprafata imobilului. Preturile pot varia si in functie de regiunea geografica si raportul cerere / oferta. Costul este suportat integral de proprietarul imobilului.

certificat-energetic.net