Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Ce este studiul geotehnic si la ce foloseste?

Ce este studiul geotehnic si la ce foloseste?

Detalii

Categorie
Stiri constructii
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
1177

Voteaza & Distribuie

Prezentare

In cazul oricarei constructii civile si industriale, proiectantul si executantul lucrarii au nevoie sa cunoasca detalii amanuntite despre calitatea solului pe care se va ridica respectiva constructie. In acest fel, se poate stabili daca terenul are capacitatea de a sustine constructia care urmeaza sa fie ridicata, iar in functie de particularitatile solului pot fi facute specificatiile tehnice necesare. Pentru a se stabili toate aceste detalii inainte de inceperea lucrarilor, este nevoie de studii geotehnice, care se realizeaza de catre echipe coordonate de ingineri specializati.

In ce consta studiul geotehnic

In mare, efectuarea unui astfel de studiu cuprinde doua etape esentiale: recoltarea mostrelor de sol, urmata de analiza acestora si formularea concluziilor. Evident, mostrele de sol se preleveaza de pe terenul pe care urmeaza sa se construiasca, iar in acest sens este nevoie sa se efectueze mai multe foraje. Numarul si adancimea forajelor necesare variaza in functie de tipul constructiei si de dimensiunile acesteia, pentru cladirile inalte - cu subsoluri si parcari subterane - fiind nevoie de studii mai amanuntite. Adancimea minima pentru un foraj este de 6 metri, la care se adauga si adancimea subsolului. In acest mod, sunt extrase mostre din mai multe straturi de sol, care sunt apoi analizate in laboratoare specializate. Totodata, specialistii verifica si gradul de inclinatie a terenului, pentru a evalua riscul alunecarilor, stabilindu-se si adancimea panzei freatice.

De ce e necesar sa faci un astfel de studiu

In primul rand, ai nevoie de el pentru obtinerea autorizatiei de constructie, insa dincolo de aspectul birocratic, un studiu geotehnic este vital pentru dimensionarea corecta a viitoarei constructii. In functie de natura si calitatea terenului, se stabileste adancimea la care poate fi sapata fundatia, modul in care trebuie realizata structura de rezistenta si multe alte detalii esentiale pentru constructor. Totodata, un studiu geotehnic stabileste cu certitudine daca se poate construi in siguranta intr-o anumita zona, de aceea este indicat sa ceri un astfel de studiu inainte de a cumpara un teren.

Poti folosi un studiu facut doar „pe hartie”?

De multe ori, pentru a mai reduce din cheltuieli si a obtine mai usor avizul necesar autorizarii constructiei, beneficiarii apeleaza la unele subterfugii sau accepta compromisuri. Spre exemplu, in loc sa solicite efectuarea studiului conform procedurilor, ei accepta o varianta copiata dupa un studiu similar efectuat pe un teren invecinat.

In acest caz nu se fac nici un fel de foraje si nu se analizeaza nicio mostra, inginerul geolog rezumandu-se doar la a copia rezultatele unui studiu efectuat anterior. Se modifica doar cateva date, pentru ca lucrarile sa nu fie perfect identice, iar beneficiarul e multumit ca plateste mai putin si obtine autorizatia de constructie.
Mai exista si situatii in care sunt recoltate cateva mostre, iar analizele sunt efectuate superficial, beneficiarul fiind multumit si in acest caz va scoate mai putini bani din buzunar.

Ambele practici sunt total gresite, pentru ca particularitatile terenului pot diferi de la metru la metru, iar ceea ce s-a constatat pe terenul vecinului risca sa nu se potriveasca cu cel de la tine din curte, iar constructia sa fie pusa in pericol.

Studiul geotehnic pentru constructiile deja existente

In acest caz, studiul are o componenta in plus, denumita „dezvelire de fundatie”, care presupune decopertarea pamantului din jurul constructiei, in vederea masurarii cotei la care a fost realizata fundatia. In acest fel, specialistii pot stabili daca au fost respectate normele de proiectare si executie si pot stabilit anumite masurile in cazul in care se constata probleme.

In astfel de situatii, sunt necesare lucrari de consolidare sau de subzidire, precum si alte interventii asupra structurii de rezistenta, pentru ca imobilul sa fie cat mai bine adaptat la caracteristicile terenului pe care este construit.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/instalatie-de-instalatie-de-foraj-4429049/