Cat de usor sau de greu se poate obtine un certificat energetic

Cat de usor sau de greu se poate obtine un certificat energetic

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 5 luni si 4 zile
Vizualizari
1069

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Daca esti pus in situatia de a avea nevoie de un certificat energetic, s-ar putea sa nu stii cu exactitate care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi. Daca multe dintre actele necesare la vanzarea unei locuinte sunt destul de greu de obtinut si genereaza un grad mare de birocratie, acest act se obtine foarte usor, fara cheltuieli mari si fara pierdere de timp.

Cei care se gandesc sa se sustraga de la obligatia de a avea un certificat energetic trebuie sa aiba in vedere ca:

  • se poate obtine si in doar 24 de ore. Majoritatea auditorilor reusesc sa redacteze certificatul in doar 24 de ore, ceea ce ofera flexibilitate maxima.
  • costa foarte putin. Cu un cost ce incepe de la doar 130 de lei (depinde de firma cu care lucrati, insa), reprezinta o investitie mica, chiar neglijabila daca tinem cont de faptul ca valabilitatea este de 10 ani.
  • riscurile evitarii achizitiei unui astfel de certificat sunt destul de mari.

Care sunt pasii pentru obtinerea certificatului energetic?


Exista cativa pasi simplu de parcurs pentru obtinerea rapida a certificatului energetic:

1) Informarea. Foarte multa lume sare peste acest pas, insa este important sa stii la ce iti foloseste certificatul, ce contine si care sunt riscurile pe care ti le asumi atunci cand nu ai acest document la indemana. Cu o informare corecta poti descoperi cele mai bune solutii si poti avea argumente solide atunci cand trebuie sa vinzi o locuinta, spre exemplu.

2) Gasirea unui auditor energetic atestat. In Romania exista catea mii de auditori energetici, asadar nu va fi o problema sa fie gasit un astfel de serviciu. Daca locuinta sau cladirea pentru care se solicita certificatul este una mai mare sau are un statut special, atunci este posbil sa fie nevoie de un auditor de gradul I. Exista doua tipuri de auditori energetici atestati si doar cei de gradul I pot elabora un audit energetic si intocmi certificate energetice pentru absolut toate tipurile de cladiri. Auditorii energetici atestati de gradul II au anumite limitari in acest sens.

3) Pregatirea actelor si informatiilor cerute de auditor. In momentul in care s-a luat legatura cu un auditor energetic atestat, acesta va cere si va obtine in scurta vizita de inspectare a imobilului o serie de informatii despre cladire. Este necesar sa viziteze locatia, pentru a-si putea face o idee corecta despre eficienta energetica acesteia. Documentele cerute uzual si informatiile colectate sunt urmatoarele:
  • o schita a imobilului ce urmeaza a fi supus certificarii;
  • planurile de arhitectura ale cladirii, detaliate pentru fiecare nivel in parte;
  • informatii referitoare la modul de incalzire, dar si la alte detalii. Fiecare detaliu conteaza extrem de mult pentru eficienta energetica a unei cladiri. Spre exemplu, conteaza pozitia cladirii fata de soare, zona in care este construita, gradul de inaltime, numarul de echipamente care functioneaza in interior si numarul de persoane care utilizeaza cladirea etc.

4) Redactarea documentului. Ultimul pas cade in responsabilitatea auditorului. Acesta trebuie sa elaboreze certificatul energetic pe baza tuturor informatiilor, introducand cladirea intr-o anumita clasa de eficienta energetica. Exista 7 clase de eficienta energetica, notate cu litere de la A la G. Cele mai eficiente cladiri sunt cele notate cu litera A si este bine sa se vizeze obtinerea unei note cat mai bune, in conditiile in care cladirile cu un consum mic de energie pot obtine un pret mai mare la vanzare si genereaza o multime de alte avantaje. Spre exemplu, doar cladirile din clasele de eficienta A, B sau C pot sa fie vandute prin programul "Prima Casa".