Atractivitatea inox-ului in domeniul constructiilor

Atractivitatea inox-ului in domeniul constructiilor

Detalii

Social links
Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 2 saptamani si 5 zile
Vizualizari
1638

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Inox-ul este un material inovator, relativ recent – aparut la inceputul secolului al XX-lea. Este un aliaj special, pe baza de crom. Mai exact, termenul inox se refera la o serie de oteluri inoxidabile, utilizate in numeroase aplicatii si domenii de activitate.

In prezent, inoxul este utilizat in domeniul constructiilor datorita rezistentei sale si a faptului ca este un metal sudabil, din care pot fi realizate diverse forme placute din punct de vedere estetic. Un exemplu in care sunt exploatate aceste proprietati este Galeria de Arta Alberta din Edmonton, care este invelita in otel inoxidabil.

In ultimii 100 de ani inoxul a avut o contributie semnificativa la dezvoltarea societatii in care traim. Otelul inoxidabil tinde sa ia locul – intr-o serie de aplicatii – otelurilor pe baza de carbon si metale precum aluminiul, alama sau bronzul.

Succesul otelului inoxidabil are la baza urmatorul atu major: cromul care intra in compozitia otelului comporta o mare afinitate pentru oxigen, formand in prezenta acestuia o pelicula protectoare de oxizi de crom. Rezistenta la coroziune a aliajului AISI 304 este data si de procentul scazut de carbon.

Datorita caracteristicilor sale atractive o serie de aplicatii utilizeaza produsele din inox, regasindu-se in constructia de:
- aeroporturi
- cladiri: inoxul nu este folosit doar pentru acoperisuri si fatade, dar, de asemenea, pentru interioare - pereti, scari, paravane e.t.c..
- spatii publice:statiile de metrou si autobuz, bancile din spatiile publice, pasaje subterane, pasarele, bariere de absorbtie a sunetului ... acestea sunt doar cateva dintre utilizarile publice unde produsele din inox se regasesc.

De la inventia si dezvoltarea initiala, numarul de clase de otel inoxidabil a crescut rapid, cu sute de compozitii chimice diferite, in intreaga lume. Este important de precizat ca otelul inoxidabil este un material solid si nu un strat special aplicat pe otelul obisnuit pentru a-i da proprietatile "inoxidabile".