Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Drubeta-Turnu Severin
https://pfscleaning.ro

Ancore chimice vs fixari traditionale in beton

Ancore chimice vs fixari traditionale in beton

Detalii

Categorie
Stiri constructii
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
489

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Atunci cand este necesara fixarea unor bare de armatura, tije filetate sau bolturi in straturi suport precum betonul, principalele optiuni pe care le poti utiliza sunt ancorele chimice si cele traditionale. Pentru a beneficia de durabilitate in timp si un nivel de siguranta adecvat, este important sa alegi o metoda de fixare cat mai potrivita pentru tipul de substrat cu care lucrezi, sarcina care trebuie sustinuta si conditiile specifice ale mediului in care va fi aplicata.

Fie ca vrei sa finalizezi un proiect casnic precum montarea unor accesorii sanitare, fie ca trebuie sa te ocupi de securizarea unor bare de armatura, iata ce ar trebui sa stii despre ancorele chimice si fixarile traditionale in beton.

Ce sunt?

O ancora chimica pentru beton este in esenta un adeziv pe baza de rasina care poate suporta sarcini usoare, medii sau grele ca urmare a reactiei chimice care are loc intre doua substante. Acestea se combina in momentul in care se doreste fixarea unui anumit element metalic intr-un substrat. O astfel de ancora poate fi folosita chiar si pentru gauri ude si inundate fara ca performanta asigurata sa fie afectata. Modul in care se comporta, inclusiv rezistenta la foc si timpul de uscare, depinde in principal de formula chimica a ancorei alese.

Fixarile traditionale sunt utilizate de regula pentru a securiza elemente metalice de structurile de baza din beton ale unei constructii. Aceste elemente sunt plasate in gauri pre-forate, ancorarea lor fiind posibila datorita frecarii sau a blocarii mecanice. Tipul de fixare variaza in functie de principiul de functionare. Cel mai des utilizate sunt ancorele cu expansiune controlata de cuplu pentru ca suporta sarcini mari si se pot monta rapid. Alte optiuni sunt suruburile pentru beton prevazute cu un filet special care asigura blocarea mecanica in orificiul pre-gaurit in care sunt introduse.

Ancore chimice sau fixari traditionale in beton?

Pentru a putea decide care tip de fixare este mai potrivit pentru proiectul tau, ar trebui sa tii cont de:

Tensiunile de compresie in stratul suport

In cazul fixarilor traditionale, expansiunea ancorei utilizate catre marginile orificiului pre-gaurit produce tensiuni de compresie in stratul suport cu care lucrezi. Prin urmare, este necesar sa existe suficient material in jurul ancorei si calitatea acestuia sa fie corespunzatoare. Spre exemplu, in betonul de o calitate indoielnica sau fisurat, aceste fixari traditionale nu sunt o optiune. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care este necesara montarea ancorei la marginea substratului. Prin comparatie, ancorele chimice nu exercita astfel de tensiuni in stratul suport, deci le vei putea monta si catre marginile acestuia fara a compromite calitatea fixarii elementului metalic. Totodata, pot fi instalate mai aproape una de cealalta, inclusiv in beton fisurat sau caramida cu goluri.

Flexibilitatea asigurata


Atat ancorele chimice, cat si fixarile traditionale in beton implica utilizarea unor gauri pre-forate potrivite pentru elementul metalic preferat. Cu toate acestea, variantele chimice sunt mai flexibile, permitand proiectarea ancorei astfel incat sa se poata folosi o lungime de legatura (intre ancora si substrat) de 4 pana la 20 de ori mai mare decat diametrul ancorei. Fixarile traditionale in beton care se apropie cel mai mult de o astfel de flexibilitate sunt cele care utilizeaza suruburi speciale de beton pentru ca acestea sunt disponibile intr-o diversitate de lungimi. Prin urmare, se pot adapta diverselor grosimi ale elementelor metalice utilizate, adancimi de incastrare si greutati ale sarcinilor.

Costul

Din punct de vedere al costului, ancorele chimice sunt mai scumpe, dar asigura fixari adecvate ale elementelor metalice si in straturi suport problematice cum este betonul fisurat. Implica totodata si un timp mai mare de finalizare a lucrarii pentru ca este necesar sa asiguri un anumit numar de ore pentru ca adezivul utilizat sa se intareasca. Acest numar variaza de regula in functie de temperatura mediului in care se lucreaza.

Atat ancorele chimice, cat si fixarile traditionale in beton pot fi utile pentru planurile tale de renovare sau constructie. Totul depinde de calitatea stratului suport, locatia in care se doreste fixarea anumitor elemente metalice si flexibilitatea de care vrei sa dispui. Tine cont de toate aceste aspecte si vei putea face o alegere potrivita.

Sursa foto: shutterstock_456606793.jpg

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Este un site care doreste sa promoveze firmele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel. Oferim publicitate on-line si SEO.
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/