Ajutor pentru încălzire! Avantajele folosirii unui separator hidraulic

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 9 luni si 5 zile
Apartine de
PROMOdesk Delight Solutions
Vizualizari
330

Voteaza & Distribuie

Prezentare

În prezent, foarte mulți oameni folosesc diferite soluții de încălzire și răcire a aerului în locuințe: centrale termice, boilere electrice sau cu gaz, diferite sisteme de furnizare de apă caldă, căldură și aer condiționat. Specialiștii consideră separatorul hidraulic ca fiind elementul cheie al unei centrale termice. El este un tronson de conductă care pune în legătură conductele de tur și retur din instalație.

Un separator hidraulic este important pentru orice sistem de încălzire (care generează apă caldă și căldură). În cazul instalațiilor tradiționale (la care pompele ciclului primar se aleg cu debite egale cu pompele ciclului secundar), acest dispozitiv este necesar. El va ajuta în prevenirea problemelor hidraulice, va realiza o bună repartizare a debitelor de căldură la consumatori.

Separatorul hidraulic asigură un nivel ridicat de stabilitate în sistemul de încălzire. El realizează separarea hidraulică și separarea aerului. Se mai numește și butelie de egalizare. În plus, alături de aceste avantaje, sunt compensate chiar și cele mai mici defecțiuni de dimensionare, prin incorporarea în sistemul de anteturi cu pierderi reduse. Acest dispozitiv este o asigurare împotriva eșecurilor premature ale sistemului de încălzire (de care pot avea parte anumiți clienți mai puțin norocoși).

Funcțiile și avantajele separatorului hidraulic sunt foarte importante

Rolul de separator hidraulic este în principal acela de a asigura funcționarea independentă a circuitului primar, de cel secundar. Asta înseamnă de fapt separarea circuitului primar, de circuitul secundar. Prin folosirea unui separator hidraulic, aceste circuite nu vor intra în conflict niciodată, funcționând independent.

Prin includerea separatorului hidraulic în schemele de instalații de încălzire, se realizează independența hidraulică a zonelor din acele instalații. Sunt reduse perturbațiile hidraulice, iar înălțimea de pompare necesară va fi împărțită pe fiecare zonă. În astfel de situații, sistemele sunt mai stabile din punct de vedere hidraulic. Asta înseamnă că sunt mai ușor de reglat, indiferent dacă este o pompă sau mai multe.

Dacă sunt mai multe pompe în paralel, apare riscul de funcționare defectuoasă. Prin utilizarea separatorului hidraulic se poate preveni sau elimina acest risc. În plus, acest dispozitiv va aduce și mari avantaje economice în funcționare, se va consuma mai puțină energie.

Dacă NU se folosește separatorul hidraulic, apar următoarele riscuri:

  • Se pot deteriora schimbătoarele de căldură, din cauza variațiilor de debit. Este vorba despre schimbătoarele de la echipamentele care generează agentul termic.
  • Unele pompe nu mai funcționează în mod optim și chiar se pot arde.
  • La instalații cu pompe mici și mari, este posibil ca acestea să nu furnizeze debitul adecvat.
  • Pompele mici pot consuma mai multă energie, în scopul de a învinge acțiunea pompelor de dimensiune mare.
  • Are loc încălzirea radiatoarelor.
  • Funcționarea instalației nu este optimă.

Separarea hidraulică optimă între circuitul primar și secundar O butelie de egalizare reglează diferența de presiune dintre intrare și ieșire. Ea separă circuitul primar de cel secundar, este numită și separator hidraulic. Are rolul de a separa circuitul primar al sursei de căldură, de circuitul secundar al consumatorului. În acest fel se realizează un lucru deosebit de important: funcționarea constantă a sistemului de încălzire, în toate stările de funcționare.

Elimină aerul din circuit, prin sistem de aerisire automat Acest dispozitiv este multifuncțional, se poate spune că are separator hidraulic, separator de aer, separator de impurități. El elimină aerul din circuit prin sistem de aerisire automat. Se montează în sistemul hidraulic unde temperatura apei este ridicată, iar presiunea scăzută. În cazul unui sistem de încălzire, separatorul de aer se montează la ieșirea sursei de căldură. La cazanele care sunt suspendate pe perete, separatorul se poate pune în conducta de alimentare cu apă caldă, verticală.

O altă funcție importantă este capacitatea de a elimina impuritățile acumulate datorită gravitației prin sistemul de golire. Dispozitivul poate favoriza sedimentarea, cât și strângerea și evacuarea tuturor impurităților din sistem. Dacă separatorul de aer este de capacitate mare, se elimină mai rapid aerul din circuitele instalației.

În prezent, există mai multe mărci de separatoare hidraulice, care sunt foarte eficiente în realizarea celor două funcții secundare. Acestea sunt: eliminarea aerului și îndepărtarea impurităților sau a murdăriei. La acestea se adaugă și separarea hidraulică, fără costuri suplimentare. Unele dispozitive au și separarea magnetică, care este foarte eficientă pentru sistemele vechi, unde apare o cantitate mare de particule magnetice, din fier sau oțel.

Un alt avantaj este întreținerea foarte ușoară a instalației, pentru că se folosesc aceste elemente importante de separație. În acest fel, se crește și durata de viață a sistemului de încălzire. S-a constatat faptul că în sistemul secundar nu se mai acumulează depuneri de impurități.

Stabilitate foarte bună Separatorul hidraulic este realizat din materiale foarte rezistente și durabile în timp (ex. corp din oțel și carcasă din izolație matrițată la cald). Poate fi montat pe un piedestal, care va fi prins prin găuri de fixare pe podea. Este un produs sigur, pentru că este testat sub presiune și amorsat în fabrica, unde a fost realizat.