Certificatul energetic

Detalii

Categorie
Articole casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
1710

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Conform Legii 375/2005 Certificatul energetic este un document tehnic care arata consumurile de eneregie al unei cladiri pe tipuri de folosința: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea și iluminatul. Categoriile de cladiri pentru care la construire, reabilitare, vanzare sau inchiriere se elibereaz Certificatul energetic sunt: locuințe unifamiliale și blocuri de locuințe, birouri, hoteluri, restaurante, spitale, cladiri de invațamant, sali de sport sau cladiri pentru servicii de comerț. Certificatul energetic are o valabilitate de zece ani.

Metodologia Cetificatului energetic Performanța energetica a cladirii se determina conform unei metodologii de calcul și se exprima prin unul sau mai mulți indicatori numerici care se calculeaza luandu-se in considerare izolația termica, caracteristicile tehnice ale cladirii și instalațiilor, proiectarea și amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare și influența cladirilor invecinate, sursele proprii de producere a energiei și alți factori, inclusiv climatul interior al cladirii, care influențeaza necesarul de energie.

Prin acest document se stabilește o clasa și o nota energetica care se acorda cladirii. Clasele energetice sunt de la A pana la G, clasa A fiind cea cu consumul cel mai mic, iar G cu consumul cel mai mare. Actul energetic este compus din doua pagini. Prima pagina conține valoarea data de catre auditor, care incepe de la 10 la 100.

De exemplu, valoarea 76 va insemna o cladire care are o eficiența energetic foarte redusa, iar 95 va insemna o cladire cu un coeficient energetic bun. Pagina a doua arata valoarea pe care cladirea ar putea-o obține in cazul in care ar fi luate masurile prevazute de catre auditor.

Eficiența unei cladiri poate fi scazuta uneori din cauza unor factori care pot fi remediați ușor, cum ar fi gemurile și ușile care nu se inchid bine. Totodata la construcția unui imobil este recomandat sa se țina cont de parametrii specificați in Normativul privind calculul termotehnic al elementelor de construcție ale cladirilor (indicativ C 107/2005, publicat in Monitorul Oficial la data de 13.12.2005 cu nr. 1.124 si 1.124 bis).

Pașii de obținere a Certificatului energetic:

In primul rand proprietarul trebuie sa apeleze la un auditor energetic atestat, care are drept de semnatura și ștampila pe certifiatul energetic. Rolul auditorului energetic este de a face expertiza tehnica a cladirii și de a intocmi un raport de expertiza energetica a cladirii. Raportul expertizei va fi depus la primarie, unde se va primi un numar de inregistrare.

Durata de eliberarea a certificatului energetic poate dura intre 4 și 5 zile in cazul unui apartament și poate ajunge și pana la dou saptamani pentru o cladire. Prețul expertiziei in cazul unui apartament poate varia intre 150 și 400 de euro in funcșie de suprafața, amplasare in cladire și o serie de alți parametrii.

Filtre

Categorie articol: Diverse

Anunt Diamant Aradeni.ro - publicitate online

Aradeni.ro.ro, este un catalog regional cu profil de afaceri dedicat aradenilor, cuprizand sectiunile: Servicii, Evenimente, Index de persoane, Strazi - Harta, Anunturi, Articole, Stiri, Poze. Oferim promovare on-line si SEO.
https://www.aradeni.ro/site/publicitate/