Un gigant verde a plantat, la Cernavoda, 23 de mori de vant

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 4 ani si 6 luni
Vizualizari
1844

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Compania Cernavoda Power controlata de portughezii de la EDP a terminat lucrarile de constructie a unui parc eolian de 69 de MW la Cernavoda si este pe punctul de a finaliza un alt parc eolian, geaman, in aceeasi localitate, potrivit unor reprezentanti ai Autoritații de Reglementare in Energie.


Impreuna, cele doua parcuri eoliene care poarta numele de Centrala Electrica Cernavoda 1 si 2 vor avea 138 de MW – corespunzator unui numar de 46 de turbine si sunt printre cele mai mari cinci proiecte „verzi" din tara.„ Cernavoda 1 este, deja, functional iar Cernavoda 2 a trebuit sa fie reautorizata pentru ca sunt niste intarzieri la proiect si erau in pericol sa depaseasca valabilitatea autorizatiei din 2009. Ambele ar trebui finalizate in iunie 2011", au precizat reprezentantii ANRE.Acestia nu au dorit sa dezvaluie investitia in cele doua parcuri insa, daca tinem seama ca un MW instalat in eolian costa circa 1,5 milioane de euro, o putem aprecia la 207 milioane de euro. Energia electrica produsa de cele 46 de turbine este suficienta pentru a alimenta 70.000 de gospodarii presupunand un consum mediu lunar de 200 kWh.Centrala electrica Cernavoda 1 a fost al doilea cel mai mare proiect eolian dat in functiune, anul acesta, dupa unul de 300 de MW al cehilor de la CEZ. Estimarile specialistilor de la Ministerul Economiei arata ca, pana la sfarsitul lui 2011, in tara vor fi instalati 1.000 de MW eolieni.


Dobrogea este zona in care mai multe comapnii energetice de top au anunțat investiții masive in eoliene. In aceasta parte a țarii sunt instslați deja 600 MW, iar alte cateva mii sun tin stadiul de execuție sau proiect.Energias de Portugal este al treilea cel mai mare jucator din Europa pe piata energiilor regenerabile si , totodata, al treilea cel mai mare investitor in energie eoliana la nivel mondial.