Record mondial cu tehnologia DOKA: Burj Dubai cea mai inalta cladire din lume

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 4 ani si 6 luni
Vizualizari
3202

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Burj Dubai este cea mai mare cladire de pe planeta. Structura de beton monolit a fost finalizata, avand o inaltime de 601 m deasupra fundatiei. Josef Kurzmann, Directorul Executiv al concernului Doka, a felicitat managementul antreprenorului Samsung-Besix-Arabtech pentru finalizarea nucleului cladirii in timpul planificat, multumind pentru colaborarea excelenta.

Cea mai inalta cladire din lume Burj Dubai a implicat un cuantum neobisnuit de mare de lucrari de cofrare pentru pereti. Constructia tip fagure, care se impunea din punct de vedere static, avand multe elemente de sustinere aerodinamice, a necesitat o suprafata de cofrare de 430.000 m² (beton monolit), numarul de pereti fiind dublu comparativ cu planseele. În cadrul acestui demers, cofrajul catarator pentru nucleul cladirii a functionat precis ca un mecanism de ceas.

O expeditie la inaltimea de 601 m

Pentru proiectul Burj Dubai, Doka a intreprinso expeditie de 2 ½ ani la peste 600 m inaltime. Niciodata pana acum in istoria tehnicii de cofrare nu se utilizasera cofraje cataratoare atat de mult timp, la o inaltime atat de mare si in conditii extreme de tipul celor de aici. Încheiera lucrarilor de beton monolit a adus Doka un record mondial si o experienta unica in situatii extreme. Arhitectura pe de alta parte a impus pretentii maxime sistemului de cofrare. Nucleul in forma de Y al Burj-Dubai cu peretii, ce-i confera o forma aerodinamica, se ingusteaza in partea superioara si releva un total de 32 de modificari ale proiectiei de baza. Doka a luat in considerare aceste particularitati tehnice, ajustand „masina de cofrare” pana la cel mai mic detaliu. Prin intermediul separatiilor de la nivelul sistemului de platforme, cofrajul a putut fi reconstruit in conditii de siguranta la fiecare modificare de proiectie, influenta asupra duratei ciclului de cofrare fiind minima. Pentru a putea turna nivelurile pe baza unui tact de 3 zile, sistemul a trebuit sa fie deosebit de eficient si simplu de manevrat. Durata mare de viata a fost o alta notiune cheie, „masina de cofrare” a functionat pe o durata de mai multi ani fara probleme. Robustetea componentelor Doka i-a lasat fara cuvinte pana si pe experti, a fost nevoie de o singura schimbare a invelisului foii cofrante la un total de 180 de sectiuni de betonare. Directorul de proiect de la Samsung, Kyung-Jun Kim, este de parere : „Deoarece nucleul de beton monolit a precedat planseele cladirii, intregul progres al constructiei a depins de solutia de cofrare auto-cataratoare de la Doka. Sistemul de cofrare auto-catarator de la Doka a functionat cu precizia unei masinarii, astfel incat am putut finaliza nucleu de beton monolit conform planificarii initiale.“

Siguranta maxima cu sistemul de panouri de protectie Xclimb 60


Securitatea muncii a fost bineinteles o tema centrala - in special in cazul etajelor laterale exterioare, unde a fost nevoie de lucrari de cofrare a planseelor. Pentru a asigura aceste lucrari la inaltime mare, Doka a livrat sistemul de panouri de protectie Xclimb 60. Astfel au putut fi asigurate complet nivelul aflat in constructie cat si cele 3 niveluri inferioare standard. Mohamed Moizuddin, Health & Safety-Manager: „ În timpul fazei de constructie la rosu de 2 ½ ani, nu s-a produs nici un accident de munca semnificativ. Deoarece conceptul Burj Dubai se bazeaza pe redarea stilizata a unei flori de desert, aceasta cladire are un numar dublu de colturi exterioare comparativ cu un zgarie-nori obisnuit. Acestea a trebuit sa fie bineinteles complet asigurate. Fara panoul de protectie Doka, riscul la care ar fi fost supusi constructorii care efectuau lucrari de cofrare a planseelor, ar fi fost foarte greu de stimat - inedit”.

Conditiile climaterice ale santierului au fost si ele extreme. Clima desertica din imediata apropiere a marii cauzeaza oscilatii mari de temperatura intre noapte si zi. Acest lucru duce frecvent la furtuni de nisip foarte agresive ce declanseaza o viteza a vantului de peste 100 km/h. Conditiile mentionate solicita omul si materialul pana la maxim. Cofrajul catarator a fost insa conceput pentru viteze ale vantului de pana la bis zu 200 km/h. Directorul Executiv Doka, Josef Kurzmann, rezuma: „Doka a demonstrat prin acest proiect, ca se poate face fata celor mai mari provocari cu ajutorul solutiei de cofrare corecte. Kknow-how-ul nostru si experienta inedita de la Burj Dubai ne face partenerii perfecti chiar si pentru cele mai spectaculoase proiecte din lume..“

Doka ofera companiilor de constructii din toata lumea solutii de cofrare sigure, rapide si eficiente. Cu o cifra de afaceri estimata de 835 milioane € pentru 2007 si o cota de export de 90%, concernul Doka se afla in fruntea clasamentelor in toate domeniile tehnicii de cofrare. Pe piata din Romania Doka este prezenta din 1998, unde a contribuit la succesul a nenumarate proiecte de dezvoltare imobiliara, fiind reprezentata in Bucuresti (Tunari), Constanta, Brasov , Timisoara, Cluj. Începand cu 2008 se va deschide o noua filiala si la Iasi.