Prima Casa IV incepe in luna mai 2011

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 5 luni
Vizualizari
2736

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Programul guvernamental "Prima Casa", pe linga meritul de a reporni motoarele sectorului imobiliar, a adus tinerilor posibilitatea de a-si putea cumpara o locuinta cu un efort financiar ceva mai redus.Bancile sustin ca si-au epuizat fondurile acordate prin "Prima Casa" III, existind discutii intense pe tema unei noi forme a programului guvernamental demarata din luna mai. Impartirea riscului in mod egal intre stat si banci ar putea produce o ridicare a costurilor creditului. Venitul minim pentru cumpararea unei garsoniere: 1.100 de lei
Creditele imobiliare propuse de banci sint mai greu accesibile tinerilor, in primul rind din cauza unor garantii ce trebuie constituite, iar apoi pentru ca rata si avansul sint la o valoare ceva mai mare.


Pina acum, statul garanta in totalitate creditul acordat tinerilor care doreau achizitionarea unui imobil, lipsa riscurilor indemnind bancile sa accepte un avans de 5% din valoarea imobilului si o dobinda 2-4 procente adaugate indicelui Euribor sau Robor.


Un tinar care doreste sa-si achizitioneze propria garsoniera cu ajutorul statului ar trebui sa aiba un venit net de aproximativ 1.100 lei, conform unui calcul al uneia dintre primele trei banci importante din Romania.


Daca luam ca exemplu o garsoniera pentru care se cere un pret de 20.000 de euro, veniturile debitorului ar trebui sa fie cele minime acordate pentru un angajat cu studii superioare. "In acest moment nu mai avem fonduri pentru «Prima Casa», purtindu-se discutii intre banci si stat cu privire la noile conditii pentru o alta varianta a programului.


Inca nu au aparut normele metodologice si nici bancile nu au decis daca vor accepta sau nu impartirea riscurilor. In ultima varianta a programului, avansul solicitat era de 5%, adica de 1.000 de euro daca luam exemplul garsonierei de 20.000 de euro.


Pentru creditul de 19.000 de euro, pe o durata de 30 de ani, rata lunara ajungea la 113 euro, adica 475 de lei, iar salariul net pe luna trebuia sa fie de aproximativ 1.100 de lei", a explicat consultantul unei banci.


Pe linga avans, beneficiarul ar trebui sa asigure pina in 1.000 de euro pentru evaluarea imobilului, depozitul colateral, comisionul pentru Fondul de Garantare si taxe notariale. Creditul poate fi luat de doi codebitori, iar contractul de vinzare cumparare sa fie doar pe numele unuia dintre ei, veniturile necesare ajungind la aproximativ 1.500 de lei cumulat.
Bancile ataca cu propriile credite imobiliare

Dupa succesul programului guvernamental, bancile si-au dotat portofoliile cu oferte de credit imobiliar proprii. Dezavantajul este ca debitorul trebuie sa garanteze creditul cu ipoteci, scrisori de garantie sau depozite colaterale la termen, dovezi de solvabilitate pe care un tinar rareori le poate obtine.


Pentru aceeasi garsoniera, tinarul ar trebui sa achite un avans de 15% din valoarea creditului, adica aproximativ 3.000 de euro, rata lunara timp de 30 de ani fiind calculata la 126 de euro, adica 530 de lei.


Si salariul net ar trebui sa fie mai mare cu cel putin 100 de lei fata de cel solicitat pentru creditul "Prima Casa". In plus, si cheltuielile suplimentare vor fi ceva mai mari.
Modificarile aduse de Prima Casa IV

Noul program Prima Casa, in care garantia aferenta creditelor contractate pentru achizitionarea unei locuinte sint impartite intre stat si banca, va incepe dupa Sarbatorile de Paste, in urmatoarele doua saptamini urmind sa fie aprobate si normele de aplicare, a declarat premierul Emil Boc.


Seful Guvernului a aratat ca date neoficiale releva existenta a cel putin doua-trei banci care accepta noile conditii la "Prima Casa", dar ca optiunea clara va fi conturata incepind cu saptamina aceasta, dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de modificare a programului. "Dupa Sarbatorile de Paste, persoanele interesate pot merge la banci pentru a discuta de forma modificata.


Nici un client care are contract in derulare nu va fi afectat de modificari de costuri sau rate", a spus Boc, care a apreciat ca statul va putea astfel acorda noi imprumuturi pentru inca 40.000 familii. El a asigurat din nou ca plafonul maximal al dobinzii nu va fi modificat.


Mai mult, si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de pina la 50 metri patrati vor putea contracta un credit pentru cumpararea unei noi locuinte prin programul guvernamental, indiferent de virsta.


Sursa: www.monitorulexpres.ro