Liber la constructii

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 5 ani si 9 luni
Vizualizari
1782

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Consilierii vor discuta, marti, in sedinta CL, scoaterea din circuitul agricol a tuturor terenurilor din intravilan

Sutele de oameni care au renuntat in ultimii doi ani sa-si construiasca o casa in Cluj, din cauza valorii aberante a taxei pentru scoaterea terenului din circuitul agricol, isi pot relua visul. Consilierii locali vor discuta in sedinta de marti, la propunerea primarului Emil Boc, un proiect de hotarare privind scoaterea „automata” din circuitul agricol a tuturor terenurilor intravilane din noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului. De aceasta masura ar urma sa beneficieze proprietarii a 2.535 de hectare, care au fost adaugate la PUG-ul mai vechi, de doar 378 de hectare. Concret, in noul PUG sunt incluse toate noile cartiere ale Clujului, dar si extinderea unora „traditionale”, cum ar fi Zorilor.

Blocaj la primarie

In prezent, o persoana care doreste sa-si construiasca o casa pe un teren de 300 de metri patrati pe strada Eugen Ionescu (fost Drumul Salicii), de exemplu, are de platit o taxa de 65 de mii de euro pentru scoaterea terenului din circuitul agricol, adica mult mai mult decat valoarea terenului in sine. Pana nu plateste aceasta taxa, primaria nu-i poate elibera autorizatia de construire.
Problema a intrat in atentia politicienilor la inceputul anului trecut, inaintea campaniei electorale pentru alegerile locale. De altfel, „birul” fusese instituit cu putin timp inainte, in urma adoptarii Legii 401/2003. In primavara lui 2004, la primarie se inregistrau aproximativ o suta de dosare pentru care nu se elibera autorizatia de construire din lipsa achitarii taxei de zeci de mii de euro.
Cel mai fervent sustinator al eliminarii taxei a fost Emil Boc, care a promis in repetate randuri, atat in campania pentru alegerile locale, cat si pentru cele generale, ca aceasta va disparea daca Alianta D.A. va ajunge la putere.
De altfel, in noiembrie, cativa consilieri locali ai Aliantei au propus un proiect de hotarare similar celui care va fi discutat marti. Cu o singura deosebire: acela nu se putea aplica, deoarece era nevoie de o hotarare de guvern. Ulterior, initiatorii au recunoscut inutilitatea proiectului si l-au retras. Acum, o asemenea hotarare este aplicabila in urma intrarii in vigoare a Legii 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.