Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie in Timisoara - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Expertiza tehnica in constructii

Detalii

Categorie
Stiri constructii
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Vizualizari
4979

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Expertiza tehnica este procesul prin care o constructie este analizata de catre un expert tehnic MLPAT. Raportul de expertiza tehnica este documentul elaborat de catre expert in care se prezinta analiza, concluziile si eventual solutii de interventie/remediere la cladirea care a facut obiectul expertizei sau a celor invecinate.

De obicei, expertiza tehnica se realizeaza cand este solicitata prin Certificatul de Urbanism, in diverse situatii in care se intervine prin modificari, renovari, consolidari, lucrari de constructie/demolare in vecinatate, alipiri, s.a.m.d., la o constructie existenta. Cele mai intalnite cazuri la care este necesara sunt:

1. Expertiza tehnica pentru alipirea la calcan – Se realizeaza atunci cand se construieste o casa alipita de o alta constructie deja existenta. Prin expertizare se cauta obtinerea unei solutii prin care cladirea existenta sa nu aiba de suferit in timpul lucrarilor de constructii sau dupa aceea, in exploatare, cel mai important aspect al acestui gen de expertiza fiind solutia de fundare in zona de adiacenta dintre cladiri. Uneori, sunt necesare lucrari de interventie la constructia existenta (subturnari, consolidari ale sarpantei*), iar aceasta presupune acordul notarial al proprietarului (sau a tuturor proprietarilor, daca sunt mai multi) acestei constructii.

*in cazul in care casa noua este mai inalta decat cea existenta, apare riscul aglomerarii de zapada pe acoperisul casei mai scunde. Aceasta conduce la incarcari mai mari la sarpanta casei existente, prin urmare, va fi necesara verificarea si eventual consolidarea structurii acoperisului casei de care ne lipim la calcan.
2. Expertiza tehnica pentru modificari interioare – Este necesara atunci cand se doreste o modificare a compartimentarii unei case sau unui apartament, prin desfiintarea sau construirea unor pereti, crearea, modificarea sau astuparea unor goluri de usi, etc.

In cazul in care interventiile afecteaza elemente ale structurii de rezistenta, este necesara o evaluare integrala a cladirii si concluzii clare asupra capacitatii de rezistenta inainte si dupa interventii. O analiza serioasa a cladirii poate necesita studierea proiectului initial, a proceselor verbale de lucrari, determinari de rezistente la elementele de constructie prin incercari nedistructive sau recoltare de probe, s.a.m.d., fiind foarte util (uneori cerut explicit de catre certificatul de urbanism) acordul proiectantului initial al cladirii.

Pentru interventiile care se realizeaza la peretii de compartimentare, munca expertului este in general simpla, fiind vorba doar de analiza conformarii casei si identificarea peretilor de rezistenta si a peretilor nestructurali. Concluzia raportului de expertiza va fi ca modificarile nu afecteaza structura casei si prin urmare se pot executa. Atentie, uneori, la cladirile vechi, pereti de zidarie de grosime mica, care desi conform normelor sunt de compartimentare, pot in realitate sa aiba un rol substantial in cadrul structurii de rezistenta; in acest caz expertul va ajunge la o procedura asemenatoare cu cea din paragraful anterior.

3. Expertiza tehnica pentru (extindere), renovare, consolidare si supraetajare - Acest tip de expertiza merita amintit pentru ca apare foarte des in situatia:

Casa veche situata in mediul urban, pe o parcela in care nu este posibila realizarea de constructii noi si nici demolarea constructiei existente si edificarea alteia pe aceiasi amprenta din cauza neincadrarii in prevederile de urbanism specifice zonei. In aceasta situatie, expertul si proiectantii sunt pusi in situatia de a “consolida cu orice pret” casa existenta pentru ajungerea la o solutie care sa permita autorizarea lucrarilor de constructii.

Problema este ca, de multe ori, constructia existenta, veche de peste 50ani, cu fundatii superficiale (la 30cm adancime) si eventual din chirpici sau paianta este ”nerabdatoare” sa-si primeasca etajul si mansarda promise in Certificatul de Urbanism, iar expertul si inginerul de rezistenta incep jongleriile, prin care spun ca ar fi nevoie de o structura noua, dar si minunatii pereti vechi sunt de pastrat (or fi ei buni la ceva), rezultand un ghiveci de driblinguri, astfel incat sa se obtina Autorizatia de construire.

Evident, in timpul constructiei se constata cu stupoare ca mandra structura de rezistenta din paianta a colapsat subit, iar extinderea sau supraetajarea devin o constructie nou- nouta. Toate acestea ar putea fi evitate prin decizia autoritatilor de a nu mai fi partase la tumbele si jongleriile proiectantilor care fac P+2 peste casa din paianta a bunicii beneficiarului, prin emiterea unor prevederi clare pentru astfel de situatii.

Anunt Diamant Euroinstal

EuroInstal Timisoara - vrei ca iarna sa nu te prinda nepregatit? Esti in cautare de oferte pentru centrale termice? EuroInstal Timisoara, comercializeaza centrale termice la preturi care iti convin!
https://euro-instal.ro