Dam forma ideilor dumneavoastra… Turnurile care danseaza

Detalii

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
981

Voteaza & Distribuie

Descriere

Arhitecta proiectului a fost Zaha Hadid, care a câstigat competitia internationala pentru design-ului acestor turnuri de referinta în Business Bay – impunând noi standarde arhitecturale prin fluiditatea “coregrafica ” propusa.

Sistemele Doka au deschis drumul pentru cele ce se doresc a fi cele mai înalte turnuri în zigzag din lume, cunoscute sub numele de “turnurile care danseaza” (dancing towers). Fiecare cladire individuala cu design unic are o înaltime de 143m si include 34 de etaje cu destinatie rezidentiala însumând 748 de apartamente de lux – emblematice pentru capitala Doha. La acestea se adauga un centru comercial si multe facilitati de petrecere a timpului liber – piscine, saune, cafenele cu jacuzzi si restaurante.

Constructia

Munca de constructie a demarat în februarie 2006 având ca termen de predare anul 2008. Înca de la început antreprenorul a recunoscut necesitatea de utilizare a unor sisteme de cofrare fiabile pentru turnarea nucleului si a peretilor despartitori- alegând Doka, care a livrat 4.000m² de cofraj. Peretii nucleului pentru ambele turnuri au fost turnate utilizând sistemul Doka Top 50 pentru suprafete mari cu platforme cataratoare interne. Acoperind o suprafata de 800m² în fiecare turn, peretii nucleului au grosimi ce variaza între 250 si 800mm. Turnarea peretilor despartitori a fost realizata folosind Doka Top 50 iar pentru peretii exteriori s-au folosit suportii cataratori 150F.

Ciclurile de turnare
Cu o suprafata per etaj de 1.836 m², Al Seal a realizat un ciclul de cofrare de 10 zile per etaj pentru nivelurile standard ale fiecarui turn, turnând deodata jumatate dintre peretii despartitori si plansee concomitent. Fiecare etaj a încorporat de asemenea un sistem de plansee pe grinzi metalice. Raportându-se la o înaltime pe nivel de 3.90m, peretii despartitori si cei de nucleu au fost turnati la o înaltime de 3.60m.


Peretii despartitori

Peretii despartitori au o grosime ce variaza între 300 si 400mm, totalizând 1.210m² pentru fiecare turn. Sistemele Doka au reusit sa se adapteze la o cerinta de design a peretilor despartitori, cu deschideri ce variau cu 600mm pe fiecare nivel, într-o anumita directie pe noua etaje, schimbând apoi variatia în directia opusa pentru urmatoarele noua, continuând aceasta interschimbare pâna la ultimul etaj.

Utilizând lungimi si combinatii diferite de panouri Doka si sistemul Top 50 cât si suporturile 150F, antreprenorul a reusit sa respecte întocmai specificatiile de design. “Unul dintre motivele esentiale pentru a utiliza cofrajele Doka pentru acest proiect prestigios a fost fiabilitatea produsului si seriozitatea companiei” precizeaza Ziad Jabor, Construction Manager, Al Seal Trading & Contracting. “Industria constructiilor este în plina expansiune în Doha iar Al Seal are numeroase proiecte. Pentru a le finaliza la timp, am avut nevoie de un furnizor ca Doka pentru a putea face fata cerintelor noastre de livrare” adaugând „Nu numai ca ni s-a livrat materialul la timp, dar am profitat si de expertiza Doka în domeniul structurilor sofisticate cum sunt turnurile din Lagoon Plaza.