Anunt Diamant Protege Parol

Protege Parol Timisoara si-a inceput activitatea in 1999, fiind astazi unul dintre cei mai importanti distribuitori de accesorii si materiale pentru mobilier si tapiterie din tara, destinate mobilierului si industriei mobilei.
https://www.protege.ro

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi daca vrei sa-ti construiesti o casa

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi daca vrei sa-ti construiesti o casa

Detalii

Categorie
Stiri constructii
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
9548

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Constructia unei case nu este deloc un lucru usor, mai ales daca te-ai decis sa iei totul pe cont propriu. Inainte de a trece efectiv la etapa de executie, vei avea de „umblat” ca sa intocmesti proiectul casei, sa obtii o serie de documente si avize necesare si sa gasesti o echipa de muncitori profesionisti.

Desi demersurile birocratice s-ar putea sa-ti consume mult timp si nervi, nu trebuie sa te apuci de treaba fara a avea la mana toate documentele necesare. Amenzile sunt foarte mari si, in plus, vei fi obligat sa sistezi lucrarile, eventual sa si demolezi ce ai apucat sa construiesti pana atunci, fara autorizatie. Chiar daca vrei sa construiesti in regie proprie, e bine sa te consulti in prealabil si cu o echipa de specialisti in privinta proiectelor de case pe parter si a informatiilor despre obtinerea avizelor, pentru a porni la treaba cat mai bine documentat.

Iata care sunt pasii care trebuie urmati pentru construirea unei case:

1. Obtinerea autorizatiei de constructie

Orice casa se construieste pe baza unei astfel de autorizatii, de aceea trebuie sa obtii mai intai acest document, pentru a fi sigur ca poti construi pe amplasamentul pe care doresti. Autorizatia de constructie reprezinta avizul favorabil al administratiei locale si de aceea este atat de importanta. Este posibil ca obtinerea autorizatiei sa dureze destul de mult, pentru ca sunt necesare mai multe documente in baza careia ti se va elibera actul:

Certificatul de urbanism – constituie primul pas in obtinerea autorizatiei, iar in acest sens trebuie sa te adresezi primariei pe raza careia se afla terenul pe care vrei sa-ti ridici casa.

Proiectul tehnic – este documentul care contine schitele si specificatiile tehnice ale constructiei si se elibereaza de catre un institut de proiectare sau de catre un proiectant autorizat.

Avizele de amplasament – se elibereaza de catre operatorii retelelor de gaze, electricitate, canalizare, apa, pentru a certifica faptul ca lucrarile tale nu vor afecta aceste retele.

Odata obtinute aceste documente, poti merge cu dosarul la biroul de urbanism al primariei locale, pentru a solicita autorizatie de constructie. Aceasta se elibereaza in cel mult 30 de zile calendaristice de la depunerea cererii.

2. Etapa de executie

Odata depasite toate procedurile birocratice, e timpul sa demarezi constructia propriu-zisa. Asa cum spuneam, o poti face in regie proprie sau poti sa apelezi la o echipa de constructori. In acest caz, cel mai bine este sa inchei contractul pentru intreaga lucrare, pentru ca astfel costurile vor fi mai mici la final.

Si in aceasta etapa va trebui sa mai indeplinesti cateva formalitati, pentru ca lucrarile sa se desfasoare in deplina legalitate:

  • Inainte de a incepe constructia, trebuie notificata Primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii, cu cel putin cinci zile inainte.
  • Pentru o casa mai mare, cu parter si etaj, legea te obliga sa apelezi la echipe calificate, iar in acest caz trebuie sa angajezi si un diriginte de santier. Acesta va urmari buna desfasurare a lucrarilor si va avea si sarcina intocmirii cartii tehnice a constructiei.
  • Pe masura ce lucrarile avanseaza, trebuie sa depui si dosarele in vederea racordarii casei la retelele de utilitati, pentru a beneficia de apa curenta, gaze, electricitate si canalizare.
  • Cand lucrarea a ajuns la final, trebuie sa notifici din nou Primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii si sa platesti ultimele taxe necesare.
  • Receptia lucrarii reprezinta momentul final, care trebuie sa aiba loc in prezenta dirigintelui de santier, a reprezentantului firmei executante, a proiectantului si a unui reprezentant al administratiei locale, care a eliberat autorizatia de constructie.

Nu lasa sa treaca foarte mult timp intre etapa obtinerii documentatiei necesare si cea de executie, pentru ca valabilitatea autorizatiei de constructie este de numai 12 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca un an, la cerere. Daca demararea lucrarilor intarzie, se considera ca acestea au inceput la data emiterii autorizatiei, iar astfel exista riscul ca documentul sa nu mai acopere intreaga perioada de executie, ceea ce va genera alte probleme.

Prin urmare, daca vrei sa-ti construiesti o casa, trebuie sa te documentezi inainte despre toate procedurile care trebuie respectate, sa obtii avizele necesare si sa apelezi la ajutorul unor specialisti.

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Este un site care doreste sa promoveze firmele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel. Oferim publicitate on-line si SEO.
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/